Как се уреждат дела в спецсъда?

Как се уреждат дела в спецсъда и как става освобождаването от арест в специализирания съд? Ново разследване на Антикорупционния фонд показва, че това изобщо не е евтино начинание . „Списък за бързо реагиране: историята на Веселин Денков” е първата част на разследването, което беше публикувано в петък сутринта /11 юни/. Автор е журналистът Николай Стайков, а записите по информация на фонда са направени през април 2021 г.

Главни действащи лица са Ивайла Бакалова, жената, с която Веселин Денков живее на семейни начала, адвокат Емил Писков, бивш служител на ГДБОП  и на ДАНС, както и Мартин Божанов – „Нотариуса”, който свързва Бакалова с Денков и се представя като консултант.

Кой е Веселин Денков?

Веселин Денков прекарва в ареста над 9 месеца по обвинение за участие в престъпна група за рекет и изнудване. Той е известен като собственик на ресторант „Воденицата” в Драгалевци и на още няколко заведения. Миналия петък /4 юни/ Денков е освободен от Апелативния специализиран съд под домашен арест.

Какво се случва?

Ивайла Бакалова, по-известна като Мис България-Вселена 2001 година, иска промяна на мярката на своя приятел – от задържане под стража в домашен арест. При разговорите си с консултанти и адвокати Бакалова решава да записва и именно тези записи се използват от АКФ.

Бакалова потърсила помощта на Божанков, който пък, от своя страна, я свързал с адвокат Писков. Божанков също застава пред камерата на АКФ, но заявява, че не помни дали се е срещал с Бакалова, тъй като се среща с много хора.

Записите показват, че Ивайла Бакалова разговаря с адвокат Емил Писков, който посочва цена за исканата от нея „услуга” – най-малко 100 000 евро. На въпрос на Бакалова с кого разговаря, за да се осъществи това, Писков отговаря:

„Ние не познаваме никой, Говорим си с господ. Отиваме в църквата, палим свещичка. Това кой с кого говори това теб не те интересува.”

Попитан от АКФ за срещата с Бакалова, Писков потвърждава, че такава се е състояла, но твърди, че не е предлагал нищо, а напротив – бил е провокиран от самата Бакалова с въпроси. Тъй като обаче не е искал да работи с нея, е назовал сумата от 100 000 евро. Целта – тя да бъде непосилна за плащане и да откаже Бакалова.

„Просто тактично, за да ги откажа, да не ги обидя, казвам баслословни хонорари от реда на стотици хиляди, за да не ги обидя.“, казва Писков. В самия запис обаче той уверява Бакалова, че „вратата не е затворена” и винаги може да го потърси.

Корупционни практики

 „В изнесените във филма записи има материал за сериозно разследване на корупционни влияния и практики в съдебната система,” коментира Андрей Янкулов, бивш прокурор и старши правен експерт към „Антикорупционния фонд”, цитиран в прессъобщението на организацията и представен като консултант на разследването.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук