Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Броени дни остават до грандиозното откриване на най-важното културно събитие за годината – Пловдив-Европейска столица на културата.

Самото откриване ще бъде в рамките на дългия уикенд (11-13 януари), когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Предвидени са 30 събития, които ще посрещнат жителите и гостите на града. Афишът е изготвен заедно с големи културни институции от града под тепетата. Концепцията за събитието е на немската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер.

Кулминацията ще е на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно откриващо събитие в програмата – спектакъла „Ние сме всички цветове“.

Основа на програмата по откриването е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра.

360-градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите.

Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“ ще се превърне в място за празненство, където се очаква над 60 хиляди души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството.

ДЕБАТИ.БГ публикува програмата за два от празничните дни, които ще отбележат началото на най-мащабното събитие в областта на културата за България.

12 януари – събота

Спектакълът „Ние сме всички цветове“, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Теодосий Спасов открива спектакъла „Ние сме всички цветове“ с произведение, създадено от него специално за повода. Участват над 200 кукери от целия регион, ансамбъл „Тракия“ и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи.

Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в която участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона. 1000 граждани на Пловдив също се качват на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. Ангажирани са и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“.

Спектакълът „Ние сме всички цветове“ завършва с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря й Петър Янев. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Началният час на спектакъла е 19.00 часа. Мястото: бул „Цар Борис III Обединител“.

13 януари – неделя

 • 9.00 – 17.30 ч.
  Необозримо за Кольо К.
  Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
  Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.
 • 10.00 – 17.30 ч.
  Програма за деца на ГХГ Пловдив
  Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
  Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов – съпътстваща детска програма към изложбата „Необозримо за Кольо К.“.
 • 10.00 – 17.30 ч.
  Програма за деца на ГХГ Пловдив
  Експозиция „Енчо Пиронков“ (ул. „Васил Кънчев“ 1)
  Ателие за рисуване из залите на галерията под напътствието на художник.
 • 10.00 – 17.30
  Програма за деца на ГХГ Пловдив
  Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ 11)
  Съпътстващо събитие за деца към изложбата „Януари – месец на Радичков”.
 • 10.00 – 18.00 ч.
  Живата планета
  Регионален природонаучен музей Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 34)
  В Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца.
  Изложба с вход свободен за деца! Двуметрови риби „плуват“ във въздуха, а в купола на планетариума се извисява внушителна светлинна инсталация – триметров балон – Земя.
 • 11.00 – 17.00 ч.
  Пътуваща изложба „Еврика!“
  Регионален исторически музей – Музеен център за съвременна история (ул. „Ангел Букорещлиев“ 14)
  „Музейко“ идва в Пловдив през цялата 2019 г., за да представи едни от най-популярните открития от 19 и 20 век.
 • 11.00 – 16.00 ч.
  Как да измайсторим музикален инструмент?
  Регионален етнографски музей (ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 2)
  Детска работилница към изложбата „Песента на дървото”.

Пловдив, Европейска столица на културата, откриване

 • 11.00, 13.00 и 15.00 ч.
  Кино програма за деца
  LUCKY ДОМ НА КИНОТО (ул. „Гладстон“ 1)
  Детска филмова програма за най-малките. Вход свободен за деца!
 • 11.00 ч.
  Млади инструменталисти
  Балабанова къща
  Камерен концерт.
 • 11.15 – 13.00 ч.
  Детска програма на НБ „Иван Вазов“ (ул „Авксентий Велешки“ 17)
  Изложба Кирилица (образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека).
  Знаете ли това? (любопитни факти за всички европейски столици на културата от 1985 година до днес. Кратка викторина, посветена на европейските столици, както и награди за всички деца).
 • 12.00 ч.
  Капана 2019 НАЧАЛОТО
  Открита Сцена „Ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии (ул. „Загреб“ 14)
  Програмата представя джаз, фолк и етно музика. От 16.00 ч. – Теодосий Спасов фолк квинтет.
 • 16.00 ч.
  Януари – месец на Радичков (откриване)
  ГХГ – Експозиция „Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ 11)
  По случай 90 години от рождението на българския писател Йордан Радичков Пловдив е домакин на единствената по рода си изложба, посветена на автора – „Неосветените дворове“ (13 – 27 януари 2019 г.). Като част от изложбата – прожекцията на „Черказки хроники“ е с вход свободен на в клуб „Фарго” от 14.00 часа.
 • 19.00 ч.
  Мария от Буенос Айрес
  Сцена на Държавна опера Пловдив (ул. „Гладстон“ 15)
  Премиера за България на танго опера от Астор Пиацола. Диригент: Константин Добройков. Режисьор: Веселка Кунчева. Хореограф: Явор Кунчев. Художник: Мариета Голомехова. Солисти: Люси Дяковска, Атанас Сребрев, Момчил Караиванов, Живко Джуранов. Бандонеон: Стоян Караиванов. Оркестър, хор и балет на Опера Пловдив.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!