САЩ може да въведат санкции срещу две европейски строителни компании, занимаващи се с изграждането на газопровода „Северен поток – 2”. Това пише британското издание „Ханделсблат”, цитирайки свои източници.

Плановете за санкциите се разработват от Държавния департамент, а в Берлин газопроводът е често атакуван от американския посланик в Германия Ричард Гренел, който неведнъж е казвал, че компаниите, занимаващи се изграждането на проекта „винаги са в опасност от налагане на санкции”.

Според източниците на германското издание заплашени от наказания са швейцарската корпорация Allseas и италианската компания Saipem, като именно швейцарският конгломерат има най-голям дял от изграждането на „Северен поток – 2” – полага над 90% от тръбите. Saipem от своя страна вече е завършила участъка, за който отговаря.

Според изданието германското правителство наблюдава плановете на Вашингтон с „голямо притеснение” и на всички нива се опитва да им повлияе по дипломатически път.

Припомняме, че „Северен поток – 2” е мегапроект, с който се планира Русия да доставя до Германия над 55 млрд. куб. метра газ годишно по дъното на Балтийско море. Разрешение за изграждането на газопровода са дали Германия, Финландия и Швеция.

Против реализацията му продължават да са САЩ, които се надяват Европа да разчита не на синьо гориво от Русия, а да доставя втечнен газ от тях. Против политическите измерения на проекта се обявяват още Латвия, Полша и Литва.

Според много анализатори „Северен поток – 2” ще откъсне от руските газови доставки Украйна, която ще бъде поставена в много тежка ситуация, тъй като ще бъде заобиколена и от другия газов мегапроект на Москва – „Турски поток”.

Освен това съществуват притеснения, че чрез проекта част от Западна Европа ще бъде поставена в зависимост от Русия, тъй като е ясно, че Москва често ползва енергийните си проекти за осъществяване на геополитически цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!