инж. Светослав Глосов
на снимката: инж. Светослав Глосов

Девети от началото на годината, а хаосът в системата за електронните винетки продължава. Стотици българи срещнаха трудности при купуването или конвертирането на стикерите за движение по републиканската пътна мрежа.

Недомислиците в системата доведоха до уволненията на четирима служители от АПИ, включително и шефа на Агенцията – инж. Светослав Глосов, чиято оставка премиерът поиска и получи тази сутрин.

В събота Бойко Борисов уволни и Веселин Давидов (член на управителния съвет на АПИ), Антон Антонов (директор на Националното тол управление) и Радослав Николов (съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството).

ТОЛ-системата и въвеждането на електронните винетки струват на българския данъкоплатец 180 милиона лева. Въпреки това, АПИ се показа неспособна да я управлява, което доведе и до хаоса. Впрочем, заради имплементирането на новата система беше създадена изцяло нова администрация, в която трябва да работят над 900 чиновници, а работата й ще струва на държавния бюджет 3,6 милиона лева.

УВОЛНЕНИЕЯТА

Тази сутрин министър-председателят се срещна тази сутрин с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата винетки и ТОЛ система, съобщиха от правителствената пресслужба.

След разговора премиерът поиска оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов, който я е подал.

От дни Глосов обикаля медиите, за да обяснява, че всъщност не е имало фалстарт на системата за електронните винетки, а просто „технически проблеми”. Той дори намекна за евентуална хакерска атака, заради която беше преустановено конвертирането на хартиените винетки в електронни.

В края на миналата седмица министър-председателят се извини на гражданите и даде на АПИ 15 дни срок да изчистят проблемите.

И въпреки това, на следващия ден – събота, Борисов уволни още трима ключови служители – Веселин Давидов (член на управителния съвет на АПИ), Антон Антонов (директор на Националното тол управление) и Радослав Николов (съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството).

До уволненията се стигна след повече от седмица на хаос и неразбории в системата за електронни винетки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставките на министри заради проблемите с електронните винетки.

ЕЛЕКТРОННИТЕ ВИНЕТКИ И ТОЛ-СИСТЕМАТА

Системата за продажба и конвертиране на електронните винетки заработи едва на 17 декември и оттогава проблемите не спират. Настъпи пълен хаос в купуването и конвертирането на хартиените стикери в електронни.

Системата даде десетки грешки, хората недоволстват, а АПИ за пореден път се оказа неспособна да изпълнява задълженията си.

Сред проблемите, пред които бяха изправени българските граждани бяха недостиг или липса на апарати за купуване на винетки, грешки в електронната система, липса на обратна връзка с клиентите и стотици сигнали за технически и организационни проблеми.

Затова „Пътната агенция” се принуди да спре част от дейностите на системата, по-конкретно – конвертирането на хартиени винетки в електронни.

Между другото, специално заради въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки, АПИ създаде ново звено „Националното ТОЛ управление”, в което трябва да работят 921 души. За заплати и капиталови разходи това звено трябва да получава 3,6 милиона лева годишно.

Новото звено и новата система обаче претърпяха крах още в самото начало на своето съществуване.

Относно системата за електронните винетки – тя струва на данъкоплатците 180 милиона лева. В тези пари са включени изграждане на софтуера, сайтове, приложения, поставяне на 500 терминала за безкасово купуване на електронни винетки по гранични пунктове и бензиностанции (което и до днес не се е случило навсякъде) и поставянето на т.нар. рамки по пътищата, които да отчитат ТОЛ таксите.

Тя започна да се тества още от август. С гръмки думи, АПИ твърдеше, че всичко ще бъде наред. Обещанията започнаха преди 6 месеца. Докато не се стигна до този хаос и докато не лъснаха недомислиците.

АПИ обеща, че фирмата-изпълнител ще бъде санкционирана заради проблемите, пред които бяха изправени българските граждани през последните дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!