Министерският съвет ще обсъди внесеното в края на миналата година проекторешение за избор на нов изтребител за Българската армия.

Работна група предложи страната ни да се спре на американския изтребител F-16 пред конкурента му шведския „Грипен“.

Точката не е включена в официалния дневен ред на днешното заседание, но според зам.-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов това е „твърде вероятно“.

След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да приключи започнатата процедура.

Според проекта, трябва да бъдат променени условията в проекта за инвестиционнен разход, одобрен от Народното събрание (НС).

Цената на самолетите в проекта е 1.8 млрд. лв., а първите два от 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2 години.

Появи се информация, че офертата на американската фирма е за повече пари, но преди дни военният министър Красимир Каракачанов обясни, че все още не е подписан договор за покупко-продажба, а ще се водят преговори за намаляване на цената.

И още една точка предстои да бъде разгледана на днешното правителствено заседание – удължаване срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход с 6 месеца.

Във вторник вечерта министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че през тези шест месеца икономическото ведомство ще продължи да се среща с всички заинтересовани страни.

Караниколов припомни, че законът е бил приет преди няколко месеца и заключителните разпоредби е било записано, че той влиза в сила от 28 януари 2019 г.

Според експерти новият нормативен акт налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании и ще доведе до фалит дребните участници на пазара. Те коментират, че ако беше минал законът, той очевидно щеше да облагодетелства „Лукойл”.

Очевидно правителството не иска да има неприятности преди европейските избори и отлага влизането в сила на закона за след това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!