Международната операция е проведена на територията на България, Франция и Германия. Оперативната разработка започва през 2016 г. в ГД „Гранична полиция“. До настоящия момент се придобива, анализира и разширява информация за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Граничните полицаи установяват български граждани, които набират жени на територията на нашата страна, които се превръщат в жертви на трафик.

На младите българки, пълнолетни и непълнолетни, е била обещавана легална работа във Франция. В последствие обаче те са били принуждавани да проституират в района на Страсбург. Много от жените са били експлоатирани както във Франция, така и в Германия.

Служителите от отдел „Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ в ГДГП предоставят придобитата оперативна информация на компетентните партньорски служби.

В периода 2016 г. – 2018 г. се осъществява активен обмен на информация както за извършителите и жертвите на трафика, така и за извършваните парични преводи на суми, придобити от извършваната престъпна дейност.

Въз основа на информацията, предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция“, в Европейския съд в Хага е сключено споразумение за създаване на съвместен разследващ екип между главните прокуратури на България и Франция. За България административният ръководител е наблюдаващият прокурор по досъдебното производство от „Районна прокуратура“ – Оряхово, с оглед произхода от този район на повечето жени.

Граничните полицаи осъществяват редица оперативно-издирвателни мероприятия по установяване местонахождението на лицата – извършители на престъпната дейност и техни жертви на трафик.

Международната операция за пресичане на престъпната дейност се провежда на 03.07.2018 г. на територията на три държави – България, Франция и Германия с участието на служители на дирекция „Противодействие на престъпността през държавната граница“ в ГДГП, РДГП – Аерогари и РДГП – Бургас.

На територията на София и Бургас е извършено претърсване на 11 адреса. В столицата са задържани четири лица на основание въведени сигнали в НШИС – европейски заповеди за задържане. Едно лице е задържано на територията на Плевенска област. Дейността на граничните полицаи в операцията е подпомогната от служители с охранителни функции от други структури на МВР.

Действията по международното разследване в България са ръководени от водещия прокурор по досъдебното производство на РП – Оряхово, следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба – Плевен. На място съдействие оказаха съдебни служители от Франция и полицейски представители от Централната служба на Франция за борба с трафика на хора. Главна дирекция „Гранична полиция“ получи отлична оценка от представителите на френските съдебни власти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук