Гърция, Атина, парламент

След обсъждането и изявленията на членовете на комисията, законопроектът на Министерството на външните работи „Ратифициране на Протокола за Северноатлантическия договор за присъединяване на Република Северна Македония“, бе приет с мнозинство, заяви председателят на Комисията за национална сигурност и външни работи към гръцкия парламент, Константинос Дузинас, в края на петте часа и половина дебат.

След като комисията даде зелена светлина на законопроекта, той ще бъде обсъден на пленарната сесия утре, след което ще бъде сложен край с гласуване. За приемането на Протокола за членство в НАТО са необходими минимум 151 гласа.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос се обърна към опозиционните партии по време на дебата за ратифицирането на Протокола за членство в НАТО.

„Албания се присъедини към НАТО на 1 април 2009 г., а преговорите бяха поети от Нова демокрация. При България, пряк съсед, заедно с шест други страни след голямото разширяване през 2004 г., по-голямата част от преговорите проведе ПАСОК. Какво искате тогава?“, попита Катругалос.

Той добави, че основната разлика с предишните правителства е, че сегашното гръцко правителство „не се страхува и иска да промени нещата към по-добро“.

Междувременно стана ясно, че НАТО ще започне да използва термина „македонски език“ след пълното завършване по процедурите, изисквани от Преспанския договор, пише „Плусинфо“.

Македонски журналисти питали официални лица от НАТО защо по време на излъчването на живо на подписването на протокола по присъединяване на Македония от 29-те страни в Алианса, другите езици са били изписани, а вместо „македонски“ имало картинка на знамето на страната.

От НАТО обяснили, че въпросът е чисто технически и когато завършат всички административни стъпки по влизането в сила на Преспанския договор, на сайта на НАТО ще пише „македонски език“.

Неофициално обаче имало натиск от Гърция да не се използва този термин, защото бил „деликатен“, а в гръцкия парламент предстоеше днешното ратифициране на Протокола за присъединяването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук