На снимката: Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас

Представители на кредиторите на Гърция, са отново в Атина за финалните преговори по втория преглед на постигнатото по третата спасителна програма, които започват във вторник.

Целта на гръцкото правителство ще е бързо да приключи преговорите, за да може да отдалечи вниманието на обществото от болезнените реформи, които кредиторите очакват от Атина, пише в анализ „Катимерини“.

Дългото протакване на споразумението се отразява негативно на настроенията в Гърция. Непопулярните мерки трябва да бъдат одобрени от парламента, а правителството на СИРИЗА вече значително изостава от опозиционната „Неа демократия“.

Надеждите на премиера Алексис Ципрас са Международния валутен фонд (МВФ) и Берлин да се разберат за облекчаване на гръцкия дълг и така да спечели разочарования от икономиите гръцки народ.

В понеделник Европейската комисия потвърди данните от миналата седмица на гръцкия статистически институт „Елстат“ за размера на първичния бюджетен излишък на Гърция. През миналата година той е 4,2% от БВП, което значително надхвърля целта, заложена в третата спасителна програма.

Новите ограничения включват намаляване на разходите за пенсии през 2019-та и премахване на данъчни облекчения през 2020-та, тоест след края на третата спасителна програма. В началото на месеца Гърция и кредиторите се съгласиха на взаимни компромиси и очакванията са, че споразумение по прегледа ще бъда постигнато до следващата среща на Еврогрупата, насрочена за 22-ри май.

Според говорителя на Европейската комисия Маргаритис Схинас първичният бюджетен излишък на Гърция в размер на 4,2% от БВП (без разходите по плащания на дълга) е бил значително над целта на настоящата спасителна програма за излишък от едва 0,5% през 2016-т­а година и дори далеч над нивото от 1,75%, заложено за тази и ниво от 3,5%, определено за 2018-т­а година. Според Схинас, ЕК е уверена, че Гърция ще успее да изпълни и фискалните цели за 2017-т­а и 2018-т­а.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!