Ръководителят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че ще поиска от венецуелския законодател да обяви „национална тревога”, за да може да поиска между народна хуманитарна помощ на фона на огромното прекъсване на тока.

Гуайдо, който се самообяви за президент през януари, каза пред репортери, че е свикал спешно събрание на парламента в понеделник, за да се „вземат веднага нужните мерки по отношение на нуждата от хуманитарна помощ.”

Действията му идват само дни, след като стотици хиляди домакинства в цяла Венецуела останаха без ток, което път застраши животите на пациенти, нуждаещи се от медицинска помощ или хемодиализа.

Генераторите в болниците се използват за спешна помощ. Притесненията се разрастват, защото и без това ограничената храна, започна да се разваля.

„Ние трябва незабавно да се заемем с таз катастрофа. Не можем да се отървем от нея”, заяви Гуайдо.

Президентът на Николас Мадуро досега отхвърля международната хуманитарна помощ използвайки силите за сигурност, за да попречи на опозиционера си да я внесе в страната през съседните Колумбия и Бразилия.

Мадуро твърди, че прекъсването на тока в хидро комплексът в Гури, който доставя 80% от електричеството в страната, се дължи на кибератака.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!