Снимка: Хърватска народна банка

Приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари догодина бе окончателно потвърдено днес с одобряването на три документа от Съвета на ЕС. 

С приемането на Хърватия страните в еврозоната ще станат 20, като последната досега присъединила се държава бе Литва, където общата валута бе въведена през 2015 г. Европейската комисия, Европейският парламент и страните от еврозоната вече одобриха въвеждането на еврото от Хърватия.

През 2020 г. Хърватия влезе заедно с България в „чакалнята“ на еврозоната. Страната бе приета в ЕС през 2013 г. България, както знаем, все още не е в еврозоната. Планът е да приемем еврото през 2024 година.

С днешните решения бе определен също обменният курс, като едно евро се равнява на 7.5345 хърватски куни.

„Един от трите правни акта определя обменния курс между еврото и хърватската куна на 7,53450 куни за 1 евро. Това съответства на сегашния централен курс на куната в механизма на обменните курсове (ERM II)“, се казва в съобщение на Съвета на ЕС.

„Нашите граждани и предприемачи ще имат конкретни, преки и трайни ползи от присъединяването на Хърватия към еврозоната. В най-голяма степен ще изчезне валутният риск, Хърватия ще бъде по-привлекателна и по-сигурна за инвестиции по време на криза“, заяви в изявление Борис Вуйчич, управител на Хърватската национална банка.

„Еврото е и основна ценност на европейското единство и ще ни позволи да играем още по-активна роля в Ввропейския съюз. Истински се гордея с този голям хърватски успех“, заяви още той.

„Бих искал да поздравя моя колега Здравко Марич и цяла Хърватия за това, че стана 20-ата държава, присъединила се към еврозоната. Приемането на еврото не е състезание, а отговорно политическо решение. Хърватия успешно изпълни всички необходими икономически критерии и от 1 януари 2023 г. ще плаща в евро“, заяви чешкият министър на финансите Збинек Станюра.

За да се повиши осведомеността преди приемането на еврото, от 5 септември т.г. ще влезе в сила двойно показване на цените – в куни и в евро.

Дизайнът на монетите

Монетата от 1 евро е с мотив на куна (животното белка). Монетата от 2 евро е с карта на Хърватия и думи за свободата от известното произведение на Иван Гундулич „Дубравка“.

На монетите от 50, 20 и 10 цента е изобразен Никола Тесла, докато на монетите от два и един цент има изображение на глаголицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук