Снимката е архивна.

Среща на военни делегации на Русия, Турция, Украйна и ООН по въпроса за износа на зърно от украински пристанища ще се състои на 13 юли в Истанбул. Това съобщи днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

Утре в Истанбул ще се състои среща на военни делегации на Турция, Русия, Украйна и представители на ООН по въпроса за износа на зърно от украински пристанища за международните пазари, се казва в изявлението на Акар.

Въпросът, свързан с износа на украинско зърно и създаването в Истанбул на съответен координационен център, бе обсъден в началото на юли в Анкара на среща на делегации на Турция и Украйна. Повече за това ТУК.

На 6 юли Акара съобщи, че има възможност в Турция да пристигне и руска военна делегация за обсъждане на въпроса, свързан със зърното.

Русия заявява, че не пречи по никакъв начин на Украйна да изнася зърното си, от което зависят множество държави по света.

Европейският съюз и Запада обаче многократно са заявявали, че Русия използва идващата продоволствена криза като оръжие и логично обвинява нея за проблемите с доставките.

Украйна и нейните западни съюзници се борят да неутрализират лъжите на Москва по темата, където Русия се представя като невинна страна във военноморската блокада на Черно море, разпалваща световна продоволствена криза. Повече ТУК.

На фона на влошаващата се световна продоволствена криза държавният секретар на САЩ Антони Блинкен каза, че има „достоверни доклади“, че Русия „краде“ износа на зърно от Украйна, за да го продава с цел печалба.

Цените на зърнените храни, олиото за готвене, горивото и торовете се повишиха след инвазията, която започна на 24 февруари. Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница, докато Русия също е износител на торове, а Украйна е износител на царевица и слънчогледово олио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук