На снимката: Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу
На снимката: Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който днес се срещна в Анкара с руския си колега Сергей Лавров, обяви, че вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна, съобщава БТА. Той окачестви преговорите като продуктивни, предадоха световните агенции.

Според турският външен министър има воля за връщане към преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна.

Срещата на двамата министри беше във връзка с износа на зърно от Украйна. Чавушоглу каза, че турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища.

Той посочи, че Турция смята за реалистична идеята за създаването на безопасен коридор за износа на зърно от Украйна. Турският външен министър добави, че страната му се обявява за обсъждането на мерки за безопасност на корабоплаването в Черно море.

Става въпрос за механизъм, който може да бъде създаден между ООН, Русия, Украйна и Турция. „Смятаме, че този план е реалистичен“, изтъкна Чавушоглу.

Чавушоглу посочи още, че Турция и Русия ще продължат да обсъждат развитието на сътрудничеството между двете страни в сферата на икономиката, както и че по време на преговорите с Лавров са били обсъдени и последните събития в Сирия, информират световните агенции. Повече по темата Сирия ТУК.

Украйна сама е виновна, че не може да изнася зърно, смята Лавров

Руският външен министър на свой ред също окачестви като полезна срещата с Чавушоглу в Анкара.

Лавров изтъкна, че Русия цени усилията на Турция за разрешаването на ситуацията с износа на украинското зърно и каза, че и Русия, и Турция смятат за необходимо осигуряването на безопасността в Черно море. Той също така съобщи, че с Чавушоглу са обсъдили подготовката на среща на високо равнище между Русия и Турция.

Според Лавров не са необходими никакви действия от руска страна по решаване на проблема с износа на зърно от Украйна, тъй като държавата му вече била поела необходимите ангажименти.

„Ежедневно заявяваме, че сме готови да гарантираме безопасността на корабите, които напускат украинските пристанища и се отправят към залива (б.р. Босфора), готови сме да направим това в сътрудничество с нашите турски колеги“, каза той след разговорите с Чавушоглу.

Лавров каза, че основният проблем е, че украинският президент Владимир Зеленски „категорично е отказал“ да разреши проблема с минираните пристанища.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преди дни обвини Русия, че използва хранителните доставки като „невидима ракета срещу развиващите се страни“. Според него само и единствено Кремъл ще е виновен за задаващата се световна продоволствена криза. Той каза, че атаките на Москва срещу транспортната инфраструктура и съоръженията за съхранение на зърно на Украйна пречат на държавата да засажда и прибира реколтата. Повече за това ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук