Херо Мустафа
Херо Мустафа - посланик н САЩ в България

800 000 лева за борба с кризата ще бъдат разпределени от фонд “Обединени срещу COVID-19” към местни болници, читалища, граждански организации и социални предприятия в цялата страна.

В тази връзка американският посланик в България Херо Мустафа посочи, че българските медици и доброволци показват изключителна сила и устойчивост в този труден за всички момент.

Инициативата „Обединени срещу COVID-19“ има за цел да предостави на тези герои необходимата подкрепа, заяви посланик Мустафа и отбеляза, че посолството на САЩ с гордост си партнира с Фондация „Америка за България“, Американската търговска камара и Българския дарителски форум в тази инициатива.

Фондът, в който вече дарения са направили 21 компании, фондации и физически лица, е създаден за подкрепа на местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса. За средства от „Обединени срещу COVID-19“ могат да кандидатстват лечебни заведения, граждански организации, читалища и социални предприятия от цяла България. За целта те трябва да попълнят електронен формуляр, достъпен на специално създадения интернет сайт: www.United4BG.org. Крайният срок за подаване на документи за първия кръг на финансиране на проекти е 16 април 2020 г.

Нанси Шилър
на снимката: президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър

„Тази криза демонстрира силата на инициативността, дарителството и единството. Сговорна дружина планина повдига. Фондът обединява усилията на нашите организации и помага по-точно да се насочим към най-неотложните нужди“, посочва от своя страна президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър.

Фондът ще финансира инициативи в подкрепа на засегнати от кризата уязвими групи хора – медицински персонал, хора с увреждания, възрастни, деца и младежи, малцинства, бездомни, безработни, самотни родители и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!