Линда Трип
На снимката: Моника Люински и Бил Клинтън, източник: Getty

Линда Трип, чиито секретни записи от телефонните й разговори с бившата стажантка в Белия дом Моника Люински доведоха дo опит импийчмънт на тогавашния президент Бил Клинтън, почина в сряда, на 70-годишна възраст.

Линда Трип
На снимката: Линда Трип

Смъртта на Трип бе потвърдена от бившия й адвокат Джоузеф Мурта. Членовете на семейството й съобщиха, че тя е починала след кратка битка с рака на панкреаса.

Люински, която по онова време заяви, че се чувства предадена от Трип, каза в сряда, че се надява Трип да се възстанови бързо, след като се появиха новини, че тя е тежко болна.

На снимката: Моника Люински през 2019г.

„Независимо от миналото, след като чух, че Линда Трип е много болна, искрено се надявам тя да се възстанови. Не мога да си представя колко труден е този момент за семейството й“, написа в туитър тя.

Трип е публицист в Министерството на отбраната на САЩ в средата на 90-те години, когато се среща с Моника Люински, която тогава е назначена на работа в Пентагона. Двете стават приятелки.

Люински й разказа за сексуалната си връзка с Клинтън и за синята рокля, която носела по време на една от срещите.

Трип тайно записва разговора и по-късно дава записа на независимия адвокат Кенет Стар, който вече разследва президента.

Първоначално Клинтън отрича да е имал „сексуална връзка с тази жена, госпожица Люиински“. Но записите на Трип и ДНК анализа от синята рокля потвърждават обвиненията.

Това доведе до обвинение за импийчмънт на Клинтън през декември 1998 г., но той беше оправдан от контролирания от демократите сенат.

Впоследствие Трип беше намразена от привържениците на демократите и Клинтън, които я виждаха като мошеник, който е предал приятелка за пари. Републиканците, от друга страна, я разглеждат като герой, който отстоява върховенството на закона.

В деня на оправдаването на Клинтън през февруари 1999 г. тя каза, че въпреки че е получила заплахи, не съжалява. „Заслужаваше си да направя това, което считах за свой патриотичен дълг“, каза тя в телевизионно интервю.

Тя е уволнена през 2001 г. и по-късно се установява в Мидълбург, Вирджиния със съпруга си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!