Хиляди хора избягаха от горски пожари, които излязоха извън контрол в Гърция и Турция. Продължителната гореща вълна остави горите сухи, а пламъците застрашиха населените места и електропроводите.

В Гърция пожарникарите се борят с 56 активни горски пожара, каза началникът на Гражданска защита Никос Хардалиас. Бяха издадени множество заповеди за евакуация на десетки села в континенталната част и на близкия остров Евия, както и на отдалечени селища в покрайнините на Атина, където огънят изгори гори и къщи, насочвайки се към езерото Маратон – основния резервоар за вода в столицата.

Промяната на посоката на вятъра в петък следобед стана причина пламъците извън Атина и Евия да променят многократно посоката си, като в някои случаи отново застрашиха райони, които едва бяха успели да избегнат разрушенията по-рано тази седмица.

„Продължаваме усилията за справяне с множеството пожари, с които се сблъскваме днес“, каза Хардалиас

Подчерта, че „условията са изключително опасни“. От болница в Атина съобщиха, че 38-годишен мъж е починал след нараняване на главата, предизвикано от падащ стълб в район на север от Атина, засегнат от пожара.

На Евия бреговата охрана проведе мащабна операция, за да евакуира стотици жители и туристите по море, използвайки патрулни кораби, риболовни лодки и други частни кораби. Нова заповед за евакуация по море беше издадена късно в петък за село Лимни, първоначално пощадено от пожара, където жителите бяха призовани да се отправят към пристанището, за да се качат на ферибот.

„Говорим за апокалипсиса, не знам как по друг начин да го опиша“, каза Сотирис Даникас – началник на бреговата охрана в град Айдипсос на Евия, пред държавната телевизия ERT.

Бреговата охрана съобщи, че 668 души са били изведени от плажовете в североизточна Евия до ранния следобед в петък, след като пламъците са прекъснали всички други варианти за бягство.

Кораб на бреговата охрана спаси други 10 души, попаднали в капана на пожара на плажа близо до град Гитио в южния регион Пелопонес.

Гръцки и европейски служители обвиниха изменението на климата за множеството пожари в Южна Европа.

Повече от 1000 пожарникари и близо 20 самолета сега се борят с големите пожари в цяла Гърция, докато допълнителни пожарникари, самолети, хеликоптери и превозни средства пристигат от Франция, Швейцария, Румъния, Кипър, Хърватия, Израел и Швеция.

Най-малко 20 души, включително четирима пожарникари, са лекувани за наранявания, получени вследствие на пожарите. Посолството на САЩ в Атина заяви в петък, че Военноморските сили на САЩ в Европа предоставят въздушен разузнавателен самолет P-8 в подкрепа на усилията на Гърция за гасене на пожари.

В Гърция пожарникарите ходиха от врата до врата в райони на около 20 км северно от Атина, призовавайки хората да се евакуират. Властите изпратиха предупреждения по мобилните телефони в района, призовавайки жителите да напуснат, а бежански лагер в покрайнините на столицата беше евакуиран за една нощ.

Огънят спря движението по главната магистрала, свързваща Атина със Северна Гърция, и повреди електрическите инсталации. Компанията за електроразпределение обяви намаляване на електроподаването в по-широкия столичен регион, за да защити електрическата мрежа. Пожарите объркаха графика за ваксинация срещу Covid-19. Здравното министерство обяви спирането на ваксинациите в центрове в райони, засегнати от пожари

Горските пожари в Турция, смятани за най-тежките от десетилетия, обхванали южното крайбрежие на страната през последните 10 дни, отнеха живота на осем души.

В Турция властите евакуираха в петък още шест квартала близо до град Милас в провинция Мугла, след като пожар, раздухван от ветрове, достигна на около 5 километра от електроцентрала. По-късно през деня бяха евакуирани други два квартала като предпазна мярка, тъй като друг пожар се разпространи от района на Ятаган в Мугла, към края на намиращата се на север съседната провинция Айдън.

Най-малко 36 000 души са евакуирани на безопасно място само в провинция Мугла, съобщиха служители.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!