ДАБЧ

Няколко хиляди чужденци са станали български граждани без да са имали никакво основание за това, сочат нови разкрития на бТВ, цитирани от БГНЕС. В Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ е практикувана така наречената „експресна поръчка“ за чужденци, като с предимство от тази измама са се ползвали мюсюлмани. Така лица от Косово са можели да се сдобият с български документ за сумата между 3000 и 5000 евро.

Пред бТВ говори човек от системата, запознат отблизо с корупционната схема в Агенцията за българите в чужбина. Аферата предизвика ареста на шефа на Агенцията и доведе до политически сътресения.

Най-лесно се става българин като си отвориш фирма и назначиш 10 служители, разказва вътрешният човек. Въз основа на тази своя търговска дейност му се издава статут за постоянно пребиваване. Вторият начин е като лице, притежаващо фирма, чужд гражданин – от държава извън ЕС, си вади сертификат за наличие на търговско представителство в България. Третият вариант, който е най-предпочитан в последните години, е да си издействат статут за постоянно пребиваване въз основа на документ за български произход.

С кандидатите за българи работят над 100 посредници и именно те помагат в събирането на документи и адресната регистрация. „Те ползват фиктивни адреси. Сумите са различни в различните региони в БГ – между 50 и 100 евро на човек за адресна регистрация. В пограничните райони с Македония и Сърбия, в областите Благоевград и Кюстендил, там е масово….”, казва свидетелят.

Посредникът осъществява контакт с ръководния служител, в обичаен работен ден, в района на А се срещат, дават се документи, дават се и съответно самите пари….

В Агенцията се работело по тарифи за експресна поръчка и услуги за чужденци с мюсюлмански имена.

„Най-често лицата заплащат между 300 и 500 евро за по-бързото издаване на документа. И имаме разделение от коя държава е кандидатстващото лице. Реално дали има основание от тази държава да бъдат издавани документи на лица с български произход, както и той дали е с мюсюлмански или християнски имена….”, обяснява още той.

„За получаване на удостоверение за български произход на лице от Македония е 1000 евро. За лице, което е от Косово е между 3000 и 5000 евро….”, казва вътрешния човек.

Така през последната година няколко хиляди чужденци са станали българи – само по документи, без да имат нищо общо с България.

БГНЕС припомня, че на 31 октомври 2018 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. На 5 ноември 2018 г. българското правителство освободи Харалампиев от заемания пост. Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр.

Разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество преди около четири месеца.

В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина, имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са извършени обиски в Плевен и Кюстендил.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз. Тарифата била 5000 евро, на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения.

Петър Харалампиев пое ръководството на агенцията през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г., той бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Още през февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук