Хиляди протестиращи излязоха по улиците на Техеран, след като Иран призна, че човешка грешка е довела до сваляне на пътническия самолет и доведе до смъртта на всички 176 човека на борда.

Хората се събраха пред университета Амир Кабир близо до бившето американско посолство в Техеран. Те настояваха за оставката на върховния лидер Аятолах Али Хаменей, а виновните за свалянето на самолета да бъдат наказани. Чуваха се скандирания „Смърт на дикататора” и „Хаменей засрами се и напусни страната”.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в своя микроблог в Туитър подкрепи протестиращите в Иран на езика фарси, съобщи РИА Новости.

„Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да стои с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост“, написа Тръмп на официалния език на Иран.

Според американския президент иранските власти „трябва да позволят на правозащитните групи да наблюдават и докладват фактите“ от местата на протестите в страната. „Не може да има клане срещу мирните демонстранти, нито информационно затъмнение. Светът наблюдава“, написа още Доналд Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!