Поредният неделен митинг на беларуската опозиция, наречен „Партизански марш“, се проведе по нов маршрут и с лозунги в подкрепа на работниците в очакване на ултиматума към властите, планиран от опозицията на 25 октомври.

Според беларуските правозащитници списъците на задържаните включват над 200 души в цялата република.

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская на 13 октомври постави пред главата на републиката Александър Лукашенко ултиматум, заявявайки, че до 25 октомври властите трябва да изпълнят исканията на опозицията, включително депозиране на оставката на Лукашенко. В противен случай, каза тя, републиката е заплашена от масови протести, национална стачка във фабриките, блокажи на пътища и колапс на продажбите в държавните магазини.

Протестиращите срещу резултатите от президентските избори в Беларус от 9 август се преместиха от стадиона „Динамо“ в центъра на Минск, по главните улици „Первомайская” и „Уляновская” към Партизанския проспект и околовръстния път на Минск, за да изразят солидарност с работниците в столичните заводи. Колоната, в която имаше около 10 хиляди протестиращи скандираше: „Стачка“, „Да живе Беларус“, „Честни избори“.

След ултиматума на Тихановская, шефът на Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията на МВР на Беларус Николай Карпенков, говорейки по телевизията на канал Беларус-1, сравни протестиращите с престъпни групи от 90-те и не изключи използването на огнестрелно оръжие от силите за сигурност, отбелязвайки, че това ще бъде направено „разбира се, хуманно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!