Джузепе Конте
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте обяви нова поредица от ограничителни мерки за справяне с нарастващия брой случаи на заразяване с коронавируса. Те предвиждат ограничения върху работата на барове и ресторанти и стимули за увеличаване на броя на хората, работещи от домовете си.

Ресторантите ще трябва да затварят най-късно в полунощ и да ограничат броя на хората на маса до шест, докато баровете ще трябва да затварят още в 18:00 часа, освен ако не могат да предложат обслужване на маса за седнали клиенти. Аматьорските отборни спортове също бяха забранени.

Началото на учебния ден ще бъде разпределено на стъпки, за да помогне за социалното дистанциране.

Местните фестивали и панаири, широко разпространени в Италия по това време на годината, също ще бъдат забранени, засягайки сектор, който според земеделския съюз „Coldiretti” осигурява 34 000 работни места и 900 милиона евро годишен оборот.

Тези мерки „трябва да ни позволят да посрещнем новата вълна на заразяване, която силно засяга Италия и Европа. Не можем да губим време“, каза Конте.

Италия е първата европейска държава, която беше силно засегната от вируса и до момента са регистрира над 414 000 случая на COVID-19, включително 36 543 смъртни случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!