Баварският министър-председател Хорст Зеехофер призова за формиране на нова голяма коалиция на Християнсоциален съюз (ХСС), Християндемократичния съюз и Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Той изрази становището си в интервю за в. „Билд ам Зонтаг“. Това, според него, е най-добрият вариант. Зеехофер предупреди обаче, че социалдемократите не трябва да дават нереалистични изисквания за съставяне на коалиция.

Политикът каза още, че до момента не е взел решение за това дали ще остане председател на Християнсоциалния съюз.

Припомняме, че страната с най-мощната икономика в Европа бе обхваната от политически сътресения, след като проучвателните преговори за коалиция между консерваторите на канцлера, либералите от Свободната демократична партия (СвДП) и Зелените се провалиха.

На парламентарните избори в германия на 24 септември консервативният блок на Меркел завърши на първо място, но с рекордно ниски резултати. Така, без категорично мнозинство, канцлерът трябваше да търси коалиционната подкрепа на СвДП и Зелените. Проучвателните преговори между тях обаче не успяха да завършат със споразумение, като основни пречки пред него бяха въпросите за миграцията, климата и европейската политика.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!