Христо Иванов

„Демократична България“ е отворена за разширяване, но е важно и останалите политически субекти да заявят ясно своите програми. Това заяви СПЕЦИАЛНО за ДЕБАТИ.БГ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той не посочи конкретни формации, с които биха търсили обединение преди изборите, но ясно очерта условията, при които това може да стане.

„Още на 7 юли ние излязохме с една декларация, в която казахме как виждаме политическата рецепта за това да се гарантира трайността на исканията на гражданите. Не просто Борисов да слезе от власт, а да сме сигурни, че няма да остане Пеевски и Сарая. И не когато Гешев си подаде оставката да има реформа на прокуратура, осигуряването на политическото продължение е работа на политическите формации. За да говорим за някакво обединение отвъд това, че сме излезли на улицата с искане за тези оставки ние трябва да видим една висока степен на припокриване на политическите рецепти, които даваме.“

Политическите приоритети са основна предпоставка за започване на каквито и да било разговори за взаимодействие било предизборни или следизборни, допълни Иванов. По думите към момента от „Демократична България“ са  по-скоро в режим на изчакване, докато видят програмите на останалите формации.

„В политиката всичко е игра на количества така, че ние търсим всякакви форми на разширяване, но това не може да се случва конюктурно. И това, че искаме да свалим Бойко Борисов или ГЕРБ от власт не е достатъчно. Ние трябва да видим висока степен на съвпадение по отношение на това какво се случва по нататък. Например как ще се гарантира, че ако Бойко слезе няма да остане Пеевски и Сарая тъй като през 2013-та година Орешарски слезе от власт, но Сараят и Пеевски останаха и увеличиха властта си. Така че преди да отговорим на тези въпроси ние нито на своите избиратели, нито на българките граждани като цяло можем да им направим „оферта” за някакво разширяване.

Като реална платформа за сътрудничество от от „Демократична България“ виждат и изготвената от тях платформа за гарантиране на сигурността на вота. Тя ще даде възможност на всички политически формации чрез своите застъпници заедно да публикуват протоколите от секциите и да направят паралелно преброяване, каза още Христо Иванов.

Цялото интервю четете утре на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук