Владимир Кисьов
На снимката: Владимир Кисьов

Владимир Кисьов е роден на 30 септември 1947 год. в София. През 1992 г. е назначен за главен експерт в Министерството на промишлеността и е отговарял за преговорите за асоцииране на България към ЕС. На 21 януари 1999 г. е назначен за зам.-министър на външните работи, отговарящ за интеграцията в ЕС. Една година по-късно е назначен за секретар на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет, председател на Координационния съвет за подготовка за присъединяване към ЕС и заместник на Главния преговарящ с ЕС. От 2000 г. е Главен преговарящ с ЕС, като си запазва поста на зам.-министър на външните работи, отговарящ за евроинтеграцията.

 

Особено инфарктни избори наблюдаваме. Социолозите даваха доста сериозна преднина на Байдън, а се оказва, че битката е глас за глас. Можем ли да очакваме скоро да има обявен нов президент или процедурата ще се проточи?

Според мен ще се проточи цялата процедура. Виждаме, че все още настоящият президент вече предприе оспорване на изборите в определени щати като с това лично се е ангажирал Рудолф Джулиани. Знаем, че той е много опитен и уважаван политик и юрист в САЩ. Аз лично съм имал среща с него така, че имам и лични впечатления. Така, че няма са е много лека тази победа, която се очаква за Байдън.

Докога може да продължи тази изборна сага ако се влезе в тези съдебни битки, защото Байдън също заяви, че са готови да се борят в съда. Тръмп започна с жалбите. колко време може да продължи всичко това?

Тръмп започна с жалбите. И двата щаба започнаха да набират средства за водене на дела. Това по принцип би трябвало да се случи до встъпването в длъжност през януари. Не трябва да се проточва. Трябва да очакваме, че през следващите два-три месеца това ще се реши. Нека изчакаме  и предварителните окончателни  резултати, които сочат, че Байдън се готви за една евентуална победа. Виждаме, че настоящият президент от 24 часа не се появява и не дава интервюта и пресконференции. Неща, които подсказват, че има известни притеснения със спечелването на изборите.

Очевидно е напълно реално следващите три месеца да сме в очакване кой ще е следващият президент въпреки че Байдън е напът да вземе тези 270 електорални гласа, необходими му за спечелване на изборите?

Очакваме да спечели електоралите, разбира се в Камарата на представителите  Демократическата партия пак ще си спечели. Въпросът е в Сената  какво ще е разположението на силите и дали и там демократите ще имат превес,  защото преди това бяха републиканците . Така Байдън дава и известни сигнали за връщане към Парижкото споразумение , може да се очаква едно подобрение на отношенията с Европейския съюз, да зачита в по-голяма степен моторите на Европейския съюз- Париж и Берлин, да е на страната на Европейския съюз при влизането в сила на Брекзит и едно успокояване за бъдещето на НАТО. Това са нещата, които имат по-положителен нюанс. Разбира се трябва да отчитаме и другото, че който и да бъде президент  в началото на следващия мандат неговата политика ще бъде ориентирана повече към вътрешната политика, а не към външната, защото заради икономическите последици от пандемията трябва да се вземат необходимите мерки и да има възстановяване на икономиките, сред тях и икономиката на САЩ . Така, че който е да спечели изборите там ще бъдат насочени усилията.

В този ред на мисли за Европа в настоящата икономическа обстановка може би по-изгоден президент е Байдън или не е така?

Това са нюанси малко не предсказуеми, така смятат доста от политическите анализатори. Но няма да има особена промяна във външната политика, защото Америка не си променя много външната политика с нюансите, които споменах. Едно по-голямо обръщане на внимание на Европейския съюз в общата борба и една идея по-топли отношения може би с Русия, с оглед и най-големият икономически конкурент, който е Китай. Така, че това ще бъдат нюанси, но така се смята, че по-добрият вариант  за стопляне малко на отношенията с Европа е Байдън

А за България- със сигурност политиката на Вашингтон към София ще е доста различна при президент републиканец  и при президент –демократ?

Ако искат да си възстановят влиянието и така да кажа ”господството” в това число и на Балканите трябва да се обърне и малко по-сериозно внимание на региона, където се намира и България.

При Байдън какво по-различно би имало в политиката на САЩ спрямо България?

Трябва да очакваме и малко повече инвестиции, защото когато искаш да имаш влияние и присъствие трябва да ориентираш малко повече инвестиции в регион, който ти е важен, особено Черноморският регион, от гледна точка на сигурността, от гледна точка на НАТО, нещо, които всички забелязваме ако искаме да имаме някакво противопоставяне с хегемонията на Русия.

Един последен въпрос. Дали можем да кажем, че е имало един предварителен сценарий от страна на Тръмп, който може би е очаквал този развой на събитията, защото още по време на предизборната кампания той непрекъснато говореше за манипулации, искаше дори да спре гласуването по пощата. Явно е усещал, че в този вид вот би загубил? Това ли беше неговата стратегия? Той на практика заговори за измами още преди да са почнали изборите

Точна така и това е така, защото се видя, че има много по-голяма активност, а тази по-голяма активност идва и от чернокожото население в Америка, което числено придобива и по-голямо влияние, защото там прирастът на това население е много по-голям. Разбира се Тръмп получи частично гласове от латиноамериканците. Те одобряват неговата политика за недопускане на бежанци и пришълци в Америка, защото те са конкуренция за работните им места. По-голямата активност се дължи на недоволството към Тръмп особено след последствията  и по-скоро несправянето с коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук