Христо Иванов декларация
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Последните проблеми с приема в детските градини в София предизвикаха лидера на „Демократична България“ Христо Иванов да поиска оставката на кмета Йорданка Фандъкова. След първо класиране извън общинските заведения останаха близо 10 хиляди деца.

Електронната система за подаване на заявления се наложи да бъде отваряна повторно, защото ключова отметка за новия критерий за уседналост на родителите е поставена на трудно откриваемо място. Така хиляди родители не успяха да попълнят заявленията и крайният срок за кандидатстване по тази причина бе удължен.

„Отново хиляди български семейства са направени на маймуни и ние сме си платили за това. Станало е с парите от нашите данъци. Отново вместо да получат услуга и облекчение, получават унижение. Това е управлението на ГЕРБ, с което се опитват да се рекламират и върнат на власт“,  каза Иванов.

Според него, недостигът в детските градини и ясли в София вече е хроничен

„Най-важната тема – децата. Най-голямата криза – демографската. Милиарди се изливат къде ли не: в „Автомагистрали“, кръговете на Доган през Българската банка за развитие, къде ли не. Но няма пари, няма прогнози, няма работа за българските деца, както виждаме по примера на София“, посочи Иванов.

Столичната община се е провалила в планирането за броя на децата, които биха кандидатствали за прием в ясли и градини, също смята Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

„Вечното оправдание е, че толкова много сме направили и сме построили, но в резултат детските градини като относителен дял са по-малко и за все по-малко деца, защото общината не може да си направи добре сметката“, коментира той.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!