детска градина, училище

В разгара на антиправителствените протести премиерът свика министрите на извънредно заседание, за да гласуват поредните милиони – този път за детски градини и училища.

Според решението с 210 млн. лв. ще бъде финансирана правителствена програма за изграждане и ремонт на детски ясли, градини и училища през 2020 г., 2021 г. и 2022 г., като всяка година ще бъдат отпускани до 70 млн. лв.

Оказа се, че за тази година парите вече са предвидени в бюджета т.е  не са допълнително отпуснати, а вече заложени в сектор образование.

По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места в детските градини, заявяват от правителствената информационна служба. Ще се създадат и предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст. В резултат на изпълнението на програмата се очаква и повече училища да преминат към едносменен режим на обучение.

Намериха се изведнъж 50 милиона лева допълнително само за детските градини в София

С  друго решение на кабинета Столична община получава 50 млн. лв. за изграждане и
оборудване на детски ясли и градини, както и за отчуждаване на терени за целта. Парите са допълнителни, над 70-те милиона по програмата на МОН, уточняват от правителствената информационна служба.

От общината обясниха, че въпросните средства ще бъдат ползвани за строителството на 16 сгради на детски градини, чиито проекти в момента се подготвят.

С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!