Христо Иванов
Христо Иванов разказва за далаверата със "студения резерв" /снимка: Фейсбук, кадър/

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира след твърдения за ТЕЦ „Варна“ и връзката на централата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Коментарите бяха направени по-рано днес във „Фейсбук“ от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, а конкретен повод за проверката е публикация в сайта „Дневник“, в която е отразена изявата на бившия правосъден министър, съобщи БГНЕС.

„Това е Философският камък на Доган. Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се с наши пари (…) Това е мръсната тайна на българската политика. И тази мръсна тайна се свежда до едно просто нещо – куп желязо, от което философът д-р Доган успява да изкара през вашите сметки за ток, от вашите джобове сума от 54 милиона“, коментира Иванов във видео, заснето пред централата.

ВКП ще провери дали има образувани преписки или досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

“Студеният резерв” на Доган – голямата кражба, която всички ние плащаме през сметките си за ток!

Gepostet von Христо Иванов am Dienstag, 21. Juli 2020

При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност, става ясно от официалното съобщение.

След противопоставянето край обитаваните от Доган „летни сараи“ край Бургас се заговори за отнемането на договорите за „студен резерв“ на централата.

ТЕЦ „Варна”, в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 г. След това бе продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на министъра от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. През 2018 г. 70% от дружеството придоби Ахмед Доган, а Папазов остана изпълнителен директор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!