iran-nuclear-deal-1
Инцидент на ядрена площадка с Иран

Русия все още вярва, че има надежда за спасяване на ядрената сделка с Иран, заяви външният министър Сергей Лавров.

„Убедени сме, че все още има шанс да върнем (Съвместния всеобхватен план за действие) в стабилна ситуация – каза дипломат №1 на Русия, когато се срещна с иранския си колега Мохамед Джавад Зариф в Москва – Във всеки случай ще направим всичко, за да го направим точно както искат нашите ирански приятели.“

Иран подписа споразумението с петимата членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия през 2015 г., като се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на облекчаване на санкциите, но сделката е на „изкуствено дишане“, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от нея и едностранно възстанови санкциите през 2018 г.

Оттогава Иран предприема малки, но ескалиращи крачки извън спазването на ядреното споразумение, тъй като настоява за подновяване на освобождаването от санкции.

И двамата министри отбелязаха, че сделката „навърши пет години“ миналата седмица, като Зариф я нарече „историческо международно споразумение“. След като двамата „се ръкуваха“ с докосване на лактите, Зариф благодари на Русия за „забележителните“ усилия да поддържа сделката жива.

Иранската икономика беше силно засегната от санкциите на САЩ, поради което повечето международни банки и фирми се отдръпнаха от подновяване на ангажиментите си с Техеран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!