Христо Иванов
На снимката: Христо Иванов

Гласуването в зала днес, при което заседанието на НС бе провалено показва ясната физиономия на политическите сили. Същите формации гласуваха и в защита на Гешев, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на Демократична България и съпредседател на коалицията Христо Иванов.

Поводът за изказването му е днешното провалено заседание на Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. На него трябваше да се приемат промените в Изборния кодекс.

Христо Иванов припомни ситуацията от миналата седмица, когато „партиите на      статуквото“ се обединиха при разглеждането на въпроса кога и по какъв начин главният прокурор да бъде изслушван от парламента.

ГЕРБ, БСП и ДПС днес бламираха работата на парламента и провалиха възможността да се приеме промяна на изборните правила. Хората очакваха да свършим поне това, заяви той

По думите му с изчерпването на двата мандата вече официално сме в политическа криза и припомни заявката на „Демократична България“ за подкрепа, ако бъде потърсена подкрепа за съставяне на правителство, но без да отстъпва от програмните си приоритети.

“Нека видим заявките на политическите сили на консултациите при президента. Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент”, каза още Иванов.

Заключението му е, че при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи. Иванов добави, че при това положение може би е добре трите партии да се явят пред избирателя и да обяснят това си поведение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!