На снимката: Христо Иванов и Делян Пеевски

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов губи лидерската битка с Делян Пеевски във Велико Търново. Настоящите данни сочат, че ДПС, което го получава 4 118 гласа (7.18%). Изправилият се срещу него на първото място в листата на ДБ Христо Иванов не печели „двубоя“. ДБ има 2 934 гласа, или 5.12%.

В града Демократична България остава на седмо място след „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, БСП, ИТН, ДПС и „Възраждане“.

На предишните парламентарни избори през юли 2021 г. – ДПС взе 4 355 гласа или 5.24% и не получи депутатски мандат.

През април 2021 г. ДПС взе 6 442 гласа или 6.61%  и взе 1 мандат.

През 2017 г. ДПС имаше 7 304 гласа, 6.43% и 1 мандат.

През 2014 г.  ДПС имаше цели 11 685 гласа, 10.768% и също един мандат.

През 2013 г. движението взе 7393 гласа, 6,249 %  и съответно 1 мандат.

От своя страна листата на „Демократична България“ с водач Христо Иванов към момента има 2 934 гласа и 5.12%.

Една от каузите на Иванов в тази предизборна кампания бе „Нито глас за Пеевски“ във Велико Търново.

Ето и цялото изказване на председателя на комисията Росенец и кандидат-депутат от ДБ в Старопрестолния град Калоян Янков:

„Разочарован съм от резултата. Разочарован съм най-вече от себе си, че не успях да направя по-добра кампания и да постигнем по-добри резултати във Велико Търново и в цялата страна. Не бяхме на висота, не отговорихме на очакванията на хората и си получихме заслуженото.“, коментира председателят на комисията Росенец и кандидат-депутат от ДБ в Старопрестолния град Калоян Янков

Искам да се извиня на всички, които повярваха, че ние ще сме лидерите на промяната от тук насетне. С подобен резултат няма как да сме лидери. Има други лидери и ние трябва да ги подкрепим и да работим заедно, за да се случи това от което всички имаме нужда – свободно и модерно общество, закон – еднакъв за всички, споделен просперитет, а не само за избрани.

„Да, България“ и Демократична България биха пъртината и сега плащат цената. Това обаче е сладка цена. Да си участвал в сгромолясването на модела от последните години, да си се надявал, да си се страхувал, да си давал всичко от себе си, да си бил на фронтовата линия, всичко това си е струвало, защото вече има пътека. Нека тази пътека стане път и след това – магистрала. Нека всеки свободно да минава по нея.

Благодаря на всички онези всеотдайни познати и непознати съмишленици, които не пожалиха сили през трите кампании тази година, които повярваха на нашите идеи и на мен, говориха с хората, обикаляха градове и села, убеждаваха, преглъщаха сълзи с усмивка на уста … Всички вие дадохте път на новото и заслужавате поклон.

Поздравления и за победителите. Сигурен съм, че ще вървите по пътя на промяната и ние ще ви подкрепим.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!