Евгений Кънев бизнес
на снимката: Евгений Кънев

Избори – първи наблюдения.

Голямата изненада е безспорно ПП. Не защото нямаше очаквания да са първи, а защото социологията им даваше второ място с близо 10 процентни пункта под ГЕРБ, а те ги биха с близо 5 пп. (Отново Гранд провал на социолозите). Така премията от гласове за първия беше насочена към ГЕРБ.

Протестните партии, включая под условие ИТН, взеха обаче пак около 110 мандата, както през юли. Добрата новина е, че управлението на промяната вече не е в непредвидимия Слави, а в Кирил&Асен – и шансовете за нещо добро са далеч по-високи. Лошата обаче е, че пак не може кабинет без БСП или без ИТН – и дано К&А докажат преговорните си умения.

ПП са взели около 1/3 от юлските гласове на ИТН, ДБ и ИСНИ, като гласоподавателите наказаха според своето разбиране тупика, интригите и яловото политиканстване на трите формации: ИТН и ИСНИ загубиха 50% от юлския си електорат, а ДБ – 40%.

Така е: в политиката оцеляват само тези, които носят резултати. Следващите дни ще направя по-подробен анализ като външен наблюдател, но и гласоподавател за ДБ.

Същественият ръст на ДПС с близо 40% от ромския вот поставя въпроса дали усилията на МВР по купения вот не са били избирателни. Така или иначе, дори с организирания вот от Турция – надали ДПС ще бъде твърд фактор за мнозинства, но мек и задкулисен – със сигурност.

Особено неприятно е влизането на Възраждане. Но те имат много ясна ниша: всички българи, които привиждат Запада като заплаха за тяхното соц битие, което не изисква мисъл и не търпи усилие за някаква промяна в светогледа, в който КОВИД не същестува, ваксините чипират, джендърът чука на вратата, а ние вместо да прегърнем сме загърбили Матушката. Надали с такава партия може да се прави обща политика. Добрата в лошата новина е, че надали и ГЕРБ и ДПС ще могат да имат общи действия с тях.

И така, има 50% вероятност да имаме нов кабинет, 50% да ходим на избори през януари и близо 100% за избори през следващата година.

Коментарът е от „Фейсбук“ профила на автора. Заглавието е на редакцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!