Христо Казанджиев
на снимката: Енергийният експерт инж. Христо Казанджиев

Въпреки санкционния натиск от страна на САЩ провалянето на проекта „Северен поток-2“ не изглежда много вероятно, тъй като той има подкрепата на Германия и Европа и се подчинява на европейските норми, заяви в интервю за „Дебати.бг“ енергийният експерт Христо Казанджиев. Той е на мнение, че отказът на сертифициращата компания DNV GL от официално участие в проекта заради американските санкции няма да е фатален за довършването му.

„Не бих могъл да кажа как би могло да се противодейства на завършването на проекта, при положение, че Германия и практически ЕС са заинтересовани и демонстрират своята подкрепа за проекта, още повече, че той, доколкото сме осведомени, се подчинява на всички изисквания на Третия либерализационен пакет и на регламентираните дейности в рамките на ЕС. За мен е малко необяснимо, ако САЩ наложат санкции на някакви фирма на територията на ЕС, защото би се получила една колизия между американските закони и европейските правила. Така че въпросът е изключително деликатен – до какво степен санкциите на САЩ ще се разпространят върху фирмите на територията на ЕС“ – поясни Казанджиев.

Експертът не се ангажира с някакви прогнози за по-нататъшния курс на САЩ, ако „Северен поток-2“ бъде завършен, защото САЩ са в период на преход и смяна на политическото лидерство.

Според Казанджиев санкциите спрямо другия важен проект – „Турски поток“ – са закъснели и той също е пред завършване. По думите му по-интересният проблем в този проект е дали капацитетът му ще може да бъде напълно натоварен, в което редица експерти имат съмнения.

Цялото интервю с Христо Казанджиев можете да прочетете утре в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!