Първият подобен монолит се появи в Юта, САЩ /снимка: Utah Department of Public Safety/Al jazeera/

След появата на мистериозния обект в пустинята на Юта и още по-мистериозното му изчезване, историята сякаш започна да се разплита, след като се разкри как точно е изчезнал. Но въпреки че в изчезването му е замесена човешка ръка, мистрията около него сякаш се задълбочава още повече.

Четирима мъже са премахнали необичайния метален монолит, открит в отдалечена част на Юта, твърди очевидец.

Тристранната конструкция от неръждаема стомана, забелязана за първи път от служители по дивата природа, преброяващи овце в югоизточната част на Юта на 18 ноември, е бил отстранен късно в петък от екип от четирима мъже, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

Рос Бернардс, 34-годишен фотограф от Колорадо, каза пред вестника, че е шофирал шест часа по-рано същата нощ, за да зърне особената структура, която предизвика спекулации в световен мащаб как е попаднала там, тъй като е била инсталирана незаконно на обществени земи.

След като избутали монолита на земята, каза Бернардс, мъжете го отнесли с количка.

„Докато си тръгвали, единият от тях казал: „Не оставяйте следи“, каза Бернардс пред вестника.

Притеснен от възможна конфронтация и подозиращ, че мъжете може да са въоръжени, Бернардс решава да не прави снимки. Но негов приятел от Денвър, Джеймс Нюландс, 38-годишен, успял да направи няколко изображения с мобилния си телефон, каза той.

„Сигурно им е отнело най-много 10 или 15 минути, за да съборят монолита и да го извадят“, каза Нюландс пред вестника. „Не знаехме кои са и нямаше какво да направим, за да ги спрем. Те просто пристигнаха там с тази цел и като че ли казваха:„ Това е наша мисия“, спомня си Нюландс.

Размазаните снимки на Нюландс показват няколко мъже, носещи ръкавици, но без маски, да стоят над монолита.

Не е ясно дали мъжете, които са го свалили, са били отговорни за инсталирането му.

Междувременно изображения на Google Earth показват, че се е появил някъде между август 2015 г. и октомври 2016 г.

Голям брой хора се стекоха на мястото през седмицата на Деня на благодарността, оставяйки зад себе си безброй боклуци, според Бюрото за управление на земите.

Мистериозният метален обелиск, намерен заровен в отдалечената западна пустиня на Съединените щати, разпали въображението на наблюдатели на НЛО, теоретици на конспирацията и фенове на Стенли Кубрик по целия свят.

Лъскавият триъгълен стълб, който излиза на около 3,5 метра от червените скали в южната част на Юта, бе забелязан от объркани местни служители, преброяващи овце от въздуха. След като кацнаха с хеликоптера си за разследване, членовете на екипажа на отдел „Обществена безопасност“ в Юта откриха „метален монолит, монтиран в земята“.

Мнозина отбелязаха сходството на обекта със странните извънземни монолити, предизвикали огромни скокове в човешкия прогрес в класическия научно-фантастичен филм на Кубрик „2001: Космическа одисея“. Други отбелязаха откритието му като знаково през бурната година, в която светът беше обхванат от пандемията Covid-19, и оптимистично спекулираха, че може да има изцяло различна функция. Някои наблюдатели виждат прилика на обекта с авангардното изкуство на Джон МакКракън, американски художник, живял известно време в близкото Ню Мексико и починал през 2011 г.

На 29 ноември Бюрото за управление на земите в Юта съобщи, че мистериозният метален монолит е изчезнал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук