Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Проектът за интерконектора с Гърция беше преднамерено направен по възможно най-трудния начин. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„За разлика от Румънската връзка, която се реализира бързо, с финансовата подкрепа на ЕС, като междусистемна връзка, поради факта, че България е в невъзможност да я използва за физически доставки на природен газ от Румъния към България, но би могла да бъде използвана от България към Румъния. Тоест, от практически план България няма непосредствени ползи и възможности да се реализират доставки от съседните страни по тези междусистемни връзки, за които става въпрос”, каза той.

И добави:

„Към настоящия момент България се опитва да имитира диверсификация чрез Гърция, с прословутия LNG газ от Америка и други страни. Не трябва да забравяме, че това е една имитация на диверсификация, защото реално погледнато доставките се реализират на принципа на суап, който пък се реализира с активното съдействие на Русия.  България по същество купува LNG газ от където си иска, но ползва и предоставя на своите потребители руски природен газ. Тези чисто политически еквилибристики не водят до реална диверсификация на физически количества природен газ”.

Христо Казанджиев каза още, че България има много по-голяма вероятност да диверсифицира източниците си първо от Азербайджан, от Гърция и от Турция.

„Така че България в много кратки срокове може да постигне сериозна диверсификация. Друг е въпросът дали има политическо желание и воля това да се случи и дали някоя от тези възможности няма да бъде възпрепятствана по чисто политически причини, както това се случва от близо 15г.”

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!