Изграждането на междусистемната газова връзка Стара Загора-Комотини умишлено се бави, като мотивът е свързан със съществуващия договор за доставка на руски природен газ, валиден до 2022г. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев.

„По мое лично мнение, до 2022г. реална диверсификация на източниците на доставка за България няма да има. Ще се имитира някаква диверсификация, по начина, по който бяха анонсирани доставките на втечнен природен газ от Америка, което всъщност беше замяна на американския газ, който се ползва от Гърция с доставки на руски природен газ, под формата на втечнен природен газ. Но се създава впечатление в обществото, че едва ли не диверсификацията в България е започнала. Нищо подобно! В България в момента няма реална диверсификация на доставките на природен газ. Тази диверсификация предстои”, каза Казанджиев.

И добави:

„Въпрос на воля на правителството е дали диверсификация ще цъфне и ще започне да се развива или ще остане до 2022г. в това замръзнало състояние”.

По думите му широко анонсираните доставки на газ от Азербайджан също няма да се случат скоро.

„С въвеждането в експлоатация на междусистемната връзка с Турция, този трансграничен преносен газопровод, с такъв огромен капацитет, няма никакви проблеми газът от Азербайджан, който беше планиран за България, в обем от 1 млрд. куб. метра, да бъде доставен още в началото на 2020г. Аз това не го очаквам, не го наблюдавам като развитие. И ми се струва, че всички възможности за диверсификацията и повишаване на сигурността на енергетиката не се развиват.”

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!