Страсбург
На снимката: сградата на Европейския съд за правата на човека в Страсбург
Съдът по правата на човека в Страсбург взе решение, с което отнема правомощията на военни съдилища да съдят цивилни, както се получи в делото на цивилния Хюсеин Мустафа, завел иск срещу държавата. Решението на съда по делото „Мустафа срещу България“ може да бъде обжалвано пред Голямата камара на Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ поради важността си.
Случаят на Мустафа датира от 2011 година, когато той е обвинен в лидерство на организирана престъпна група /ОПГ/ за контрабанда на стоки. През 2015 година той е осъден на 5 години затвор и 20 000 лева глоба. На втора инстанция присъдата е потвърдена, а ВКС я намалява на 3 години и отхвърля обвинението в лидерство но ОПГ. Тъй като един от членовете на групата е бил военен, всички заедно бяха изправени пред военен съд. Според съдът в Страсбург обаче това е нарушение на правото на справедлив процес.
Цивилните бяха съдени като военни поради особеност в НПК. Според процесуалния закон делата за ОПГ са в компетенцията на Специализирания съд, но когато някой от обвиняемите е военен, юрисдикцията на военния съд е по-висша от тази на специализирания.
Хюсеин Мустафа също твърди и че военното съдилище не е било независимо и безпристрастно, а ЕСПЧ в Страсбург се съгласи с това. В решението се посочва, че след като военните съдилища са „инкорпорирани“ в армията, а съдебните заседатели са по дефиниция офицери, това значи, че те „не могат да бъдат смятани за равнозначни на общите съдилища“.
Съдът посочи, че при сегашното положение военните съдилища в България имат юрисдикция върху престъпления, извършени съвместно от военни и цивилни, независимо дали имат връзка с армията. Подчертава се и че ВКС не би трябвало да има правото да коригира решение, издадена от военен съд.
Според съда в Страсбург трябва да има убедителни причини за изправяне на цивилни пред военен съд и това не бива да става, само защото един от обвиняемите по някое дело е военен.
Ако решението бъде потвърдено, това ще има като най-важна последица стесняването на юрисдикцията на военните съдилища и намаляване на работата им, която и сега е много малко, като това може в голяма степен да ги обезсмисли.
По делото България ще плати на Хюсеин 2 500 евро заради нарушено право на справедлив процес и той получава възможност да поиска преразглеждане на присъдата си.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!