Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Намерението на управляващите да вкарат на петролния пазар нова държавна компания е лишено от икономическа логика и е за заблуда на гражданите – това е мнението на енергийния експерт Христо Казанджиев, изразено в интервю за „Дебати.бг“. Според него таза стъпка по никакъв съществен начин няма да промени пазара на петролни продукти у нас и е свързана с политическата ситуация. Казанджиев отбеляза още, че с това действие се признава безпомощността на властта да осъществява контрола на петролния пазар.

„Въпросът е свързан с политическата обстановка, тъй като тази стъпка на правителството е лишена от икономическа логика поради факта, че намесата на държавата по един директен начин, чрез създаване на една /българска/ петролна компания, твърде претенциозно между впрочем, и анонсираното намерение да се включи в търговията с горива, не променя по никакъв начин пазара, защото в България пазарът на петролни деривати и проблемите в него произтичат не от дистрибуторите, а от вноса и позицията на едни монополен доставчик на петрол за България, една фирма с изключително силно господстващо положение, която фирма през тези години беше извън всякакъв контрол.

Вторият аспект е, че държавата  явно признава с една такава стъпка, че нейните регулаторни органи, които са оторизирани по закон и имат задачата да контролират този сектор и да наблюдават изкривявания на пазара, не правят необходимото, загърбват задълженията си съвсем съзнателно. Визирам Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и редица държавни институции, които имат функция да контролират този пазар по цялата верига на действие и не си вършат работата“ – заяви енергийният експерт.

По думите на Христо Казанджиев, ако такава компания се създаде, тя просто ще бъде още един дистрибутор, тъй като няма откъде да доставя горива в големи количества, освен по старите терминали „Нефтохим“ /Бургас/ и  Русе -Гюргево. Общата му оценка за реалния резултата от създаването на новата структура е, че „държавата предприема едно действие, което ще доведе само до увеличаване на държавната администрация, до увеличаване на ролята на държавата по един неприемлив начин на пазара на горива“. По мнение на експерта „стъпката е продиктувана от нечистоплътни популистки намерения“.

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев очаквайте през уикенда на сайта „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!