Едва 15 от концесионерите на български плажове ще предложат безплатни чадъри и шезлонги това лято. В замяна на това въпросните концесионери няма да платят таксата в бюджета за ползването на плажните ивици. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която в четвъртък заедно с колегите си, отговарящи за земеделието и икономиката Десислава Танева и Емил Караниколов представиха инициативата на правителството и бизнеса за създаване на онлайн платформа „Преоткрий България“ за привличане на български и чужди туристи, която да се превърне в доброволен стандарт за спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса.

Ангелкова обаче не посочи кои ще бъдат тези плажове. Тя припомни, че в края на седмицата изтича срокът, в който частните стопани и наематели на плажовете ще кажат дали са готови да дават безплатни или по-евтини плажни принадлежности срещу спестяване на дължимото възнаграждения в бюджета.

НОВА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА

Ангелкова представи и инициативата „Преоткрий България“ която се отнася не само за Черноморието, а и за цялата страна.

Идеята е на тази платформа да се включат хотели и ресторанти и през нея да може туристите да правят директни резервации за тях.

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, че платформата цели насърчаване на туристите да летуват на българските курорти, но и да опитват български храни и рецепти.

Комисия за защита на конкуренцията ще следи дали обявеното на платформата съответства на истината.

Българската агенция за безопасност на храните също щяла да следи дали се спазва доброволният стандарт.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева декларира,че в България има достатъчно качествени свежи продукти, за да се задоволят хотели и заведения, за да изпълнят доброволния стандарт на „Преоткрий България“.

Министърът на туризма от своя страна заяви, че на този етап не може да прогнозира колко хотели и ресторанти ще се включат в платформата, но тя ще бъде рекламирана.

Според икономическия министър този летен сезон туризмът ни ще разчита предимно на българските посетители.

Между 3 и 4 години ще отнеме възстановяването на сектора туризъм, за да достигне той нивата си от преди пандемията, прогнозира на свой ред министърът на туризма.

И Ангелкова, И Караниколов казаха, че подкрепят приетото от парламента преди ден намаления на ДДС за заведенията като временна мярка срещу кризата, породена от мерките заради коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!