Христо Панчугов

„Ролята на Радев е да реши на кого да връчи третия мандат. Изборът на Ива Митева за председател на новото 45 Народно събрание не показа, че в него има ясно очертано мнозинство. По-скоро може да се говори, че има ясно очертана опозиция – ГЕРБ“. Това заяви  политологът Христо Панчугов.

„Не е ясно как изглежда политическото съгласие около останалите политически формации. Този разговор тепърва предстои. Очаквах, че политическите формации ще имат по-ясен план, да начертаят по-ясен хоризонт на развитие на този парламент от тук нататък. Това, което видяхме е потвърждение на неща, които вече знаем. Всеки изигра ролята си в рамките на този парламент. Откриването му стигна само за това“, посочи Панчугов. На политолога са му направили впечатление две неща.

Новите партии искат кабинет

„Едното е желанието на по-голямата част от новите политически сили да направят все пак кабинет. Това желание се нуждае от доста сериозна работа, за да се реализира и много ясно проявено мнозинство. Към този момент само едно желанието няма да е достатъчно. Има желание, но няма възможност“, каза политологът.

Партията на Слави се дърпа от мандат

Другото интересно нещо е изказването на Тошко Йорданов от партията „Има такъв народ“.

„В него Йорданов се осъмни във възможностите на този парламент да реализира идеите на „Има такъв народ“, което автоматично означава и съмнение във възможността за сформиране на правителство с мандата на партията на Слави Трифонов. Следствие на това

беше направена една много минималистична заявка, която е свързана с промяна на Изборния кодекс“,

заяви Панчугов. Според него това е „изключително вредно решение“ не от страна на „Има такъв народ“, а отстрана на следващия парламент.

Венецианската комисия

„Знаете препоръката на Венецианската комисия, че изборно законодателство не трябва да се променя поне един изборен цикъл, т.е. да се променя за следващия изборен цикъл.

Сега на коленце да изгласуваме едни промени в законодателството свързано с изборите в България

с идеята, че това ще облагодетелства една или друга политическа сила на следващите парламентарни избори е много вредно като посока на развитие“, предупреди Панчугов.

Не се вижда мнозинство в парламента

По темата за мажоритарния вот Тошко Йорданов не вижда мнозинство в този парламент, добави политологът.

Той определи като „много вредно“ поведението на Бойко Борисов в тази ситуация, който изведнъж припозна необходимостта от мажоритарно гласуване. До този момент премиерът и лидер на ГЕРБ беше против това. „Какво се промени?

В какво истински вярва Борисов?

Това са въпросите. Това е същата вредна тенденция, която наблюдавахме в предишния парламент, когато заради подкрепата за неговото управление беше пропусната възможността за въвеждането образователен ценз при гласуването в България, което противоречи на всички принципи на демократичността“, заяви Панчугов.

Радев трябва да реши на кого да връчи трети мандат

Ролята на президента Румен Радев, който ще започне консултации с парламентарно представените партии в понеделник, е да реши на кого да връчи третия мандат.

„Консултациите ще имат за цел да осмислят от гледна точка на Президентството, коя политическа формация има най-голям шанс да получи подкрепа от останалите без това да взриви баланса на политическите сили в този парламент“, заяви Панчугов.

За него остава отворен въпроса дали президентът може да зададе дневен ред, който да е приемлив за всяка една от тези политически формации.

„Ако можеше Радев вече щеше да го е направил, но ние не видяхме такава заявка. Има изключително малко време това да бъде променено като ситуация. Отново тежестта за добро или лошо ще падне върху политическите формации и тяхната способност да зададат политическа визия и посока, около която да се обединят“, заяви Панчугов.

Най-добре е мандат да получи „Да, България“

Според него най-логично и най-приемливо за обществото е, ако третият мандат бъде връчен на „Демократична България“.

„В нейните редици изглежда има най-малко противоречиви личности в момента.

Около „Изправи се! Мутри вън! Има доста противоречи личности и с доста противоречиви минало,

което би поставило много по-сериозни препятствия при формирането на кабинет, отколкото пред „Демократична България“, каза политологът.

Мандат срещу подкрепа в президентските избори?

Той не изключва връчването на третия мандат да бъде свързано и с разговори за една евентуална подкрепа за кандидатурата на Радев на предстоящите в края на октомври президентски избори.

По отношение на Плана за възстановяване и развитие той каза, че каквото и да бъде внесено, ще подлежи на предоговаряне и преоценка. Няма елемент на фаталност, свързана с краен срок. Този план трябва да бъде добре обмислен, а не да бъде използван за разпределение на порции, смята Панчугов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук