Христо Петров
На снимката: Христо Петров - Ицо Хазарта

Законът предвижда обществено порицание за непълнолетни, които са си загубили документа за самоличност. Получих много сигнали, че някои общини, изпълнявайки закона, публикуват на сайтовете си лични данни на децата. Такъв беше случаят с 13-годишен, на когото бяха изписани трите имена и ЕГН-то. Нещо, което не се прави и с престъпници. Това заяви по Би Ти Ви Христо Петров от „Продължаваме промяната“.

Той е алармирал агенцията за закрила на децата, откъдето получил уверение, че проблемът ще бъде решен. За случая Петров, популярен като Ицо Хазарта, сезирал и агенцията за защита на личните данни.

„В последната година обиколих около 60 институции, в които са настанени деца. Успях на много места да осигуря учители, възможности за културен живот“, коментира Христо Петров. Бил смаян, когато разбрал, че децата в домовете разполагат само с 1, 50 лв. джобни на ден. Толкова им дава държавата.

„Разработихме методика за увеличаване на тези пари и запознахме с нея социалното и финансовото министерство. Събрах подкрепа от всички групи в 48-ия парламент, но не се стигна до разглеждането на този проблем. Причината е, че в Народното събрание дневният ред се диктува от мнозинството“, посочи Петров.

И подчерта, че ако бъде избран за депутат, още в първия ден на следващия парламент ще постави въпроса за актуализиране на средствата за децата. Той е водач на листата в 25-и избирателен район в София, където ще се изправи срещу Корнелия Нинова и Бойко Борисов.

„Искам да използвам политиката, за да помогна на децата, а не обратното“, коментира Христо Петров. По думите му една от каузите му е да се направят промени в закона за осиновяването, които да дадат възможност за узнаване на биологичните родители.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук