Няколко стотици граждани се събраха пред сградата на Народното събрание на протест под надслов „Оставка, съд и смяна на системата!!!“ Протестиращите настояват не само за оставка на правителството, но и за промяна на редица конституционни норми в България.

Сред привидно обичайните за антиправителствените протести искания се наместват и предложения парламентът да не се разпуска, а да се гласува правителство, чиито членове са Организаторите на протеста. Този своеобразен „служебен кабинет“ да управлява 9 месеца, а след това да се свика Велико народно събрание. Всички тези искания тежко противоречат на българските закони.

Протест

Зад организацията на протеста стои фейсбук групата „Народът срещу мафиотското българско правителство!!!“, в която членуват българи, живеещи в чужбина. Най-изявен деятел в инициативата е издателят на вестник „Будилник“ в Лондон Емил Русанов. Именно той формулира исканията:

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, казва пред БНР Емил Русанов.

Русанов издава в Лондон вестник „Будилникъ“ и стопанисва кръчмата „Див петел“. Поддържа и няколко страници във фейсбук със сходни заглавия – „Срещу геноцида на властта“, „Да изгоним мафията в управлението“, „Народът на България срещу мафиотското правителство“ и др.

Протест

Идеите на Русанов са крайни – да се забранят всички партии, да се управлява чрез референдуми, като по този начин се назначава само администрация, която да служи на народа, депутатите да се избират единствено мажоритарно, да могат да се отзовават, за главния прокурор, министър-председателя, президента, министрите, кметовете и полицейските началници да се гласува пряко.

Протест

С плакати с надписи „Не на партийните мафии, корупция и концесии“ българите, завърнали се от чужбина за протеста пяха химна пред сградата на парламента, цитираха възрожденска литература, говориха са корупция при концесиите, обществените поръчки, за огромните харчове на правителството, за липсата на средства в здравеопазването, образованието, за високите битови сметки и др. Скандираха „Оставка“, „Боклуци“, попитаха „Бойко, къде си страхлива мишко?“.

Според някои източници към столицата продължават да прииждат българи, живеещи в редица европейски държави, които се канят да протестират и пред централата на ЕК в София, въпреки че причината за това не е обяснена от Организаторите. Това навежда на мисълта, че Организаторите ще искат и преориентацията на България на Изток. Вероятно тези искания ще бъдат свързани и с очакваното идване на „Вълците на Путин“.

Протест

В началото няколко души се опитаха да преминат през полицейския кордон пред парламента и да достигнат по-близо до сградата на Народното събрание, но организаторите ги призоваха да не провокират напрежение.

Протестът трябва да продължи между 12 и 22 часа, но не само днес. Протестриращите се заричат той да е безсрочен.

ПРОВОКАЦИИ?

Заради информация за готвени провокации на днешния протест около пл. „Цар Освободител“ имаше плътен кордон жандармеристи.

Единствената следа от провокация беше опитът на хората на протеста да изгонят журналистката на ПИК Ива Николова, заподозряна от протестиращите за близка на управляващите и която беше лесно разпозната от тях.

Изгонени бяха и оператор и репортер на БТВ, както и други журналисти.

Протест

По информация на „24 часа“, публикувана снощи, се готвел преврат, като въоръжени протестиращи щели да нахлуят заедно с граждани по време на Деня на отворени врати в Президентството и други институции. Според изданието сигналът за това е бил получен от МВР.

В него буквално ставало дума за преврат:

„… на отворените врати организирани групи от много хора ще влязат под прикритие в президентството. И ще поискат президентът да обяви извънредно положение. Очакват полицията да се намеси и да настане хаос. Целта е да се пристъпи към съставянето на програмно правителство, но с този парламент.“

Друг източник на напрежение е поредното посещение на „Рокерите на Путин“ у нас. Според някои наблюдатели този протест, в който не липсват лозунги в стил СССР, които обслужват руското лоби у нас, е свързан с поредната пропагандна акция на „Нощните вълци“.

Протест

Безредици може да бъдат провокирани и от две паравоенни организации у нас, които чрез публикации във фейсбук предупредиха членовете си „желателно да присъстват за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от страна на платените агент провокатори на Сорос, чужди държави и служби! Всички симпатизанти на двете организации могат да облекат военно полеви униформи, но без отличителни знаци или с шевроните на съюза.“

До момента няма информация за безредици или провокации.

Най-вероятно този протест, организиран от нелегитимни лобита с елементарен популистки заряд ще се провали. Но този протест е ясен знак за българските политически партии и за демократичната общност в България, че страната е подложена на силен антисистемен натиск, който в крайна сметка има за цел да отклони страната от нейния европейски път и да я запрати сред източните държави с полудиктаторски режим. 

Важно е българските граждани да намерят форми и да покажат, че стоят здраво зад своя европейски избор и принципите на демокрацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!