Венецуела, Хуан Гуайдо, Николас Мадуро, хуманитарна помощ, концерт
на снимката: Хуан Гуайдо

След като бе обявено, че около 600 венецуелске военни са изоставили президента Мадуро, лидерът на опозицията и признат от западните държави за временен президент Хуан Гуайдо  призова привържениците си за нови демонстрации срещу режима на Мадуро.

„Процесът на демокрация не може да бъде спрян“, увери Гуайдо, чиито думи цитира в Туитър венецуелският журналист Габриел Бастидас.

Председателят на венецуелския парламент добави, че „в следващите часове ще бъдат обявени нови демонстрации“.

Опозицията във Венецуела допуска силово разрешение на кризата, но само след като бъдат изчерпани всички други варианти, заяви нейният лидер Гуайдо на пресконференция в Буенос Айрес.

„Силовият път е последният вариант, който никой не желае“, каза той. По думите му опозицията полага всички усилия, за да „премине мирно преходният период“.

По-рано Бастидас, позовавайки се на колумбийските власти, съобщи, че от 23 февруари над 567 военни от Венецуела са пресекли границата с тази държава и са минали на страната на опозицията.

Венецуелският министър на отбраната Владимир Лопес заяви, че на военнослужещите и бойците от Националната гвардия са били обещани по 20 000 долара на всеки за бягство в Колумбия.

Междувременно специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс заяви на брифинг за журналисти в Държавния департамент, че страната му не подготвя военна интервенция във Венецуела, както предупреждава Русия. Той обаче не изключи това да се случи и открито призна, че САЩ продължават да разглеждат възможността за използването на военна сила срещу правителството на Николас Мадуро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!