космически кораб, капсула
Художествено изображение на капсулата "Драгън" в космоса

Американската частна космическа компания „Спейс Екс“ изстреля за тестов полет към Международната космическа станция капсулата „Драгън“ /“Дракон“/, която носи на борда си манекен с човешки ръст, съобщава „Ройтерс“. Ако изпитанието на космическия кораб премине успешно, той ще бъде одобрен за превоз на астронавти до орбиталния комплекс до края на годината.

Ракетата на „Спейс Екс“ – „Фолкън 9“ – и капсулата „Драгън“ излетяха от Космическия център „Кенеди“ в щата Флорида в присъствието на собственика на компанията – милиардера Илън Мъск. Изстрелването се извърши от историческата площадка 39А, откъдето „Аполо“ тръгва на мисия към Луната, а совалката „Атлантис“ извършва последната си мисия.

Тъй като това е само демонстративен полет, на борда на капсулата няма да има астронавти, а само манекенът, облечен в специален костюм. Той е наречен Рипли на героинята на Сигърни Уийвър от филмите „Пришълецът“ и ще бъде покрит със специални сензори. Те ще отчитат налягането и допълнителните фактори, които ще повлияят на астронавтите вътре в капсулата по време на експерименталния полет.

Очаква се „Драгън“ да се скачи с Международната космическа станция в неделя рано следобед. Астронавтите на орбиталния комплекс ще наблюдават отблизо експеримента, като се очаква корабът да се завърне на Земята в края на следващата седмица, след като премине допълнителни тестове.

САЩ не са изпращали хора в космоса от 2011 година, когато спряха от експлоатация космическите си совалки. Сега Вашингтон плаща на Русия, за да използва руските космически кораби „Союз“ за превоза на хора и товари до орбиталния комплекс.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук