на снимката: картина на Винсент ван Гог; източник: news.artnet.com

Нови бои за рисуване, чиито пигменти не съдържат вредното вещество кадмий, ще бъдат на пазара през юли, съобщи „Артпрайс”.

През 2014 г. именно този химичен елемент се оказа в центъра на остър спор между еколози, производители, законотворци и художници. Беше съобщено, че той има отрицателно въздействие върху нивото на калция в костите и потенциално свързаните с него заболявания.

Стигна се до там, че Европейската химическа агенция (European Chemical Agency) предложи да бъдат забранени кадмиевите пигменти в боите.

След възраженията на много художници и производители обаче, през есента на 2015 г. Европейският съюз се отказа от идеята за общоевропейска забрана върху производството на бои, съдържащи кадмий.

Въпреки това, ЕС започна кампания за ограничаване производството на кадмиеви бои след натиск от страна на шведски експерти. В техен доклад бе съобщено, че веднъж попаднал в подпочвените води, кадмият се утаява в почвата, съответно в земеделските земи, а оттам и в отглежданите култури.

След задълбочени тестове, новите бои бяха одобрени и от художниците, и от токсиколозите.

Според експерти, тези бои ще намерят широко приложение в реставрацията, тъй като кадмиевите пигменти са чувствителни към светлината и се окисляват като с времето яркожълтото се превръща в зеленокафяво.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!