Хиляди млади сърби протестираха в центъра на Белград срещу избора на Александър Вучич за президент на Сърбия. Митинги имаше и в други градове – Ниш, Чачак, Нови Сад, Смедерево.

Шествието премина през центъра на сръбската столица и се отправи към сградата на правителството. На плакати пишеше: „Не искам сандвич, а революция“, „Днес съм на улицата, защото не искам утре да съм на улицата“.

Към недоволството на младежите се присъединиха и артисти.

Новоизбраният президент Александър Вучич каза, че всеки има право да е щастлив или нещастен.

„Докато всичко е спокойно и мирно, докато има само скандиране „за” и „против” всичко е в реда на нещата. Ние сме демократична държава и всеки има право да бъде щастлив или нещастен от изборните резултати. Само си представете, ако призова всички мои привърженици да започнем празненства за победата тогава какво ще стане?“, попита доскорошният премиер.

Припомняме, че Александър Вучич победи убедително още на първи тур на президентските избори в Събия, които се проведоха на 2 април (неделя). Близо 55% от сърбите подкрепиха премиера страната по пътя му към новия пост. Част от опозицията, както и много граждански сдружения, обвиняват Вучич във фалшифициране на вота с така наречения „български влак“ и гласуването на сърби от Босна.

Функцията на президента в Сърбия е предимно представителна, въпреки това анализатори коментират, че с победата си, Вучич разширява влиянието си в управляващата Сръбска прогресивна партия, което го превръща в най-силният политик в страната, въпреки че президентският пост има символична власт.

Александър Вучич официално ще встъпи в длъжност в края на май. Предполага се, че новият премиер на Сърбия ще бъде служебна фигура, напълно под контрола на доскорошния министър-председател.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!