протест
14-и ден на протести срещу кабинета и Гешев

Днес е 14-ят ден, откакто хиляди българи скандират „Оставка“ под прозорците на властта. Исканията на протестиращите остават непроменени: оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори.

Най-голямата атракция днес е легнал полугол върху чаршафи мъж с пистолет до главата и чекмедже пълно с имитация на банкноти от по 500 евро, явно в имитация на снимката на спящия Бойко Борисов и на тази с чекмеджето с пари и пистолет, която уж е направена в неговата спалня и за която премиерът заяви, че е аранжировка. Мъжът на площада заяви, че се е отчел и всичко е честно и проверено от НАП.

Площадът пред триъгълника на властта е изпълнен с хиляди млади хора. Митингът срещу властта бе подгрят от патриотични песни от българското Възраждане. Очаква се протестиращите за пореден ден да направят шествие до БНТ, където за пореден път ще поискат оставката на генералния директор на обществената медия Емил Кошлуков.

Традиционният митинг, който започна пред Президентството, се премести под прозорците на властта. Протестиращите изразяват недоволството си от властта и настояват за оставка на кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев. Те замерят сградата на Министерския съвет с рула тоалетна хартия, съобщи БГНЕС.


Днес се осъществиха две нови инициятиви, организирани по „Фейсбук“ – „Граждански мегдан“ и „Масово хвърляне на каскети“.

Граждански мегдан

Първата – „Граждански мегдан“ – се свиква от 18 ч. в Княжеската градина.Нейни организатори са Манол Глишев, Атанас Шарков и Кирил Чуканов.

„Гражданската солидарност не е празна дума. От личното участие, от активното включване и участие на всеки един от нас в събитията, които в момента засягат цяла България, зависи бъдещето ни“, пишат организаторите.

Поканени са всички „адекватни“ граждани, които имат какво да кажат – за образованието, за защитата на българската природа, за културното ни наследство, за здравеопазването, за социалната справедливост или за частната инициатива.

Хвърляне на каскети пред Съдебната палата

С масово хвърляне на каскети и викове „Гешев, позор, оставка и затвор“ юристи и граждани поискаха главният прокурор да се оттегли от поста си. Демонстрацията се проведе пред съдебната палата в София.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов прочете списъка на магистратите, подкрепили кандидатурата на Гешев. Това беше посрещнато с гневни викове от страна на множеството.

„Никога не съм си представял, че викът „Гешев е позор“ ще бъде толкова верен. Никога не съм си представял, че този позор ще бъде такава реалност. Това петно върху българската държавност, българския правов ред, върху достойнстовото ни като държава, ние ще го носим всеки ден“, коментира Иванов и призова избралите Гешев да си подадат оставките.

Той обяви, че днес са внесли в Министерския съвет предложение Гешев да бъде дисциплинарно уволнен, тъй като той не се срамува от това, което мисли обществото за него и няма намерение сам да се оттегли.

По-рано днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов поиска във видеообръщение премиерът Борисов да нареди на правосъдния министър Кирилов да започне процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Около 21 часа протестиращите между сградите на президентството и Министерския съвет обявиха, че протестът се разделя на отделни шествия, които поемат в различни посоки – към „Орлов мост“, Халите, бул. „Дондуков“ и паметника „Левски“. Част от протестиращите ще се насочат по пешеходния бул. „Витоша“ към НДК, а други по бул „Патриарх Евтимий“. Идеята е протестът да обхване колкото се може по-голям периметър от центъра на града, клрючови кръстовища и булеварди.

Скоро след това „Орлов мост“ бе блокиран. Протестите протичат без инциденти.

Два протеста се събраха във Варна

За пореден ден протестиращи във Варна се събраха пред сградата на Общината, за да поискат оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Единият протест настояваше за оставка на правителството и главния прокурор, а втория – за промяна на Закона за хазарта, който предстои да бъде приет на утрешното заседание на Народното събрание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук