Любомир Каримански

Твърдо “за” въвеждането на еврото се обяви тази сутрин депутатът от ИТН и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански. Твърдо “за”, но с едно “обаче” – според него трябва да има “широкомащабна информационна кампания, да се изпълнят определени критерии, да се дефинират ползите и рисковете”.

Подобно нещо каза вчера и президентът Радев – че европейската интеграция е стратегическа цел за България, но е нужна информационна кампания по приемането на втората най-търгувана парична единица в света, при която се наблюдава далеч по-голяма стабилност, отколкото при лева например.

Повече по темата ТУК

Ден преди правителството да обяви, че е приело Националния план за въвеждане на еврото в Република България, Каримански изрази мнение, че се бърза с приемането на плана.

По думите му, казани по-рано днес, оперативно и технически сме готови за приемане на еврото, но сме неподготвени на политическо ниво, тъй като липсва следването на стратегически план за еврото.

На 30 май народни председатели от ИТН, начело за Каримански, внесоха в Народното събрание Проект на решение във връзка с прилагането на Националния план за въвеждане на еврото в Република България. Според проекторешението националният план за въвеждане на еврото може да започне да се изпълнява едва след като Народното събрание приеме анализ на ефектите от въвеждането на еврото.

Припомняме, че приемането на единната европейска валута в ангажимент, поет от България още при присъединяването ни към Европейския съюз. Въпросът за въвеждане на еврото никога не е стоял като “дали”, а единствено като „кога“. Все още не е ясно и дали държавата ни ще отговаря на условията за влизането в еврозоната към заложената дата 1 януари 2024 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук