Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова.

Правителството не се е отказало от приемането на български еквивалент на закона „Магнитски“. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в интервю за БНР.

Българският „Магнитски“ е необходим, за да може санкциите, наложени от американските власти върху български граждани, да действат и на територията на България.

Сред санкционираните от САЩ българи са депутатът от ДПС Делян Пеевски и бизнесменът Васил Божков.

„Няма да се откажем да работим по тази тема – законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро“, каза министър Йорданова.

Попитана дали това следва да стане в отделен закон или с разпоредби във вече действащи закони, тя изтъкна: „Трябва да има законодателна уредба. Този въпрос е изключително труден за решаване от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква точно да е процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека“.

Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието.

В момента обаче приемането на български „Магнитски“ не е приоритет за правосъдното министерство, уточни Йорданова.

„Текста, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите“, коментира тя по въпроса с изтеклия в медиите проект на такъв закон.

Повече по темата за изтеклия законопроект на закон „Магнитски“ и съществува ли изобщо той четете ТУК

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година, съобщи Йорданова. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията.

Около антикорупционния орган тече дебат – едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, поясни Надежда Йорданова.

„За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция“, категорична бе министър Йорданова.

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока.

„Към настоящия момент не виждам основания за удължаване“, разясни Йорданова.

Миналата седмица ръководители на прокуратури поискаха закриването на специализираните съдилища и прокуратури да бъде отложено с шест месеца. Министър Йорданова обаче беше скептична, че това е необходимо. От думите ѝ става ясно, че самите прокурори все още не са направили конкретно законодателно предложение, с което закриването на т. нар. спецове да бъде отложено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук