ГЕРБ - машини

ГЕРБ-СДС настоява ЦИК да преразгледа решението си бюлетините от машинното и хартиеното гласуване да бъдат отчитани в общ протокол. Това заяви днес на брифинг в централата на ГЕРБ Росен Желязков. Резултатите от гласуването с хартиена бюлетина и машина да се вписват отделно в протокола, настояват от партията на Бойко Борисов.

На това на това искане обаче, преди няколко месеца именно ГЕРБ – заедно с БСП и ДПС, измениха Изборния кодекс така, че гласовете, дадени с машинен вот, да се броят на ръка от членовете на избирателните комисии.

Вписването само на обобщен резултат в протоколите би направило на практика невъзможен контролът между данните, генерирани от устройствата, и вписаното в протокола. Това беше и причината доскорошния говорител на изборната комисия Цветозар Томов да подаде оставка и да заяви, че ЦИК фактически засекретява данните от машинното гласуване.

Преди промените, гласовете, дадени с машина, се брояха автоматично от самото устройство, което генерираше автоматичен протокол. След измененията на ГЕРБ, ДПС и БСП обаче смисълът от машинния вот бе сведен до минимум, тъй като трите формации наложиха и тези гласове, и гласовете, дадени с хартиена бюлетина, да се броят ръчно.

Според решението на ЦИК, за което говори Желязков, в изборните протоколи ще се записва само общия брой гласове, без да се прави разбивка колко гласа са получени от машинно гласуван и колко с хартиена бюлетина.

„Не приемаме упреци, които се отправят, че ГЕРБ-СДС имат отношение към авторството на решението от ЦИК. Някои политически сили още отсега започват да създават напрежение, за да могат после евентуално да оспорват резултатите от изборите. Това е недостойно“, посочиха още от ГЕРБ днес и настояха бюлетините да се броят под видеонаблюдение.

Решението на ЦИК бе взето от представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от „Има такъв народ“ в ЦИК.

Факт е обаче, че без промените в Изборния кодекс, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП, вероятно изобщо нямаше да съществува казус дали машинният вот ще се вписва отделно в протоколите, или не.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук