Лукашенко, Путин, Беларус
На снимката: президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларуският президент Александър Лукашенко положи клетва за шести мандат на тайна церемония, проведена без предварително съобщение, съобщи държавната агенция „Белта“. За церемонията бе събщено едва малко преди приключването й. Това е първият път, когато тя се провежда закрито – досега клетвата на президента е била винаги основно държавно събитие.

„Александър Лукашенко встъпи в длъжност като президент на Беларус. Церемонията по встъпването в длъжност се провежда в тези минути в Двореца на независимостта“, предаде агенцията.

По-рано независими информационни агенции съобщиха, че улиците са били затворени, докато кортежът на Лукашенко профучал през столицата Минск.

На 9 август беларуският президент спечели след избори шестия си мандат с уж огромна подкрепа, но много бързо тази представа бе разклатена от мощни протести на опозицията. Най-изявеният й лидер – Светлана Тихановская – напусна страната и се установи в Литва поради опасения от репресии. Западът не призна изборите, а Русия го направи, с което Беларус се превърна в поредната арена на съперничество.

Както САЩ, така и ЕС готвят санкции срещу Минск, но все още няма яснота кога те ще бъдат наложени реално.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!