Атанас Пеканов
Снимка: БТА

Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС и е далеч от средните стойности на задлъжнялост на икономиките в Европа. Това коментира в четвъртък вицепремиерът Атанас Пеканов.

„Затова и най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити. Не може да продължим безкрайно програмите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани. Доходните политики са важни, иначе може да продължи прекалено бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот“, заяви Пеканов.

Пеканов е съгласен дефицитът да е над 3%, но 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вариант. На партиите, които са в предизборна кампания, трябва да се каже, че не можем да си позволим подобни дефицити. Затова и трябва да има апел за частично затягане на коланите.

Заради кризата леко нарастване на дълга не би довело до страховити последици. За ЕС средният дълг към БВП е 60-70%, без да е фатално.

Припомняме, че вчера, след бурна обществена реакция и служебният министър на финансите Росица Велкова беше принудена да се обяснява, че няма риск от фалит на държавата, нито е нужна намеса на Международния валутен фонд и да се тегли нов дълг. Причината бяха изтеклите доклади на Министерство на Финансите. В тях се твърдеше, че България е заплашена от фалит и има сериозен проблем да поддържа фискалната стабилност.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук