На снимката: Монументът на окупационната Червена армия, или както е официалното му име - Паметник на Съветската армия.

Полша демонтира днес четири паметника, построени по времето на комунистическия режим в страната, предаде „Асошиейтед прес“. Паметниците са построени в чест на войниците от Червената армия. 

Кампанията по демонтиране на московски символи за господство след Втората световна война има за цел и да подчертае строгата позиция на Полша против руската инвазия в Украйна. Това послужи като допълнителен тласък премахването на комунистическите символи да се ускори.

Ръководителят на държавния исторически институт Карол Навроцки, който призова за премахването им, каза, че тези мемориали са построени в чест на система, която е виновна за поробването и убийството както на руския народ, така и на други народи, включително на поляците.

Откакто бе премахнат комунистическият режим в Полша, страната започна да прави стъпки към „заличаване“ на комунистическите символи. Полша започна демонтирането на паметници и плочи. То обаче не включва места, на които почиват тленни останки.

Подобни стъпки предприеха още Финландия, която в началото на октомври премахна и последния паметник на Ленин на своя територия. Вижте повече.

Преди това пък украинската столица Киев преименува 95 улици като част от усилия за премахване на руски и съветски имена на места в града. Вижте повече.

Естонските власти също демонтираха паметник със съветски танк в град Нарва, близо до естонско-руската граница, и го преместиха в музей. В Естония живее голямо руско малцинство. „Никой не иска да вижда как нашият войнствен и враждебен съсед подклажда напрежение в нашия дом“, заяви тогава премиерът на Естония Кая Калас. Вижте още.

Искане за демонтиране на съветските паметници и у нас има от години. Така например МОЧА – Монумент на Червената окупационна армия, познат и като Паметник на Съветската армия, години наред успява да бъде запазен, въпреки гражданските искания за демонтаж.

От началото на войната на Русия в Украйна въпросът за демонтажа на МОЧА беше повдиган многократно на всяко шествие в подкрепа на Украйна. Властите в Столична община обаче упорито не реагират на исканията за демонтаж, въпреки че решение за преместването на монумента на окупиралата ни след 1944 година Русия е прието от Столичния общински съвет още в началото на 90-те години на миналия век.

Събратът на МОЧА – Альоша в Пловдив, също успява да бъде запазен години наред.

И двата паметника редовно са използвани като основа за рисуване на графити с най-различна политическа тематика. Наричани от някои „вандалски прояви“, те са израз на общественото недоволство към действията на Русия в миналото и днес. Особена популярност придобиват няколко арт интервенции с обществени и политически послания, направени от 2011 г. насам. Вижте още.

Именно по време на бруталната руска агресия в Украйна е идеалния момент и българите да се отървем от съветското минало. Не е нормално в двата най-големи града на една европейска държава, да има толкова видни паметници, посветени на чужда страна. Това разкрива не само ниско национално самочувствие, но и показва лоялността към един режим, приключил преди повече от 30 години. Крайно време е да се разделим с него.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Когато Путинската Баба Яга, Дмитри Рогозин долети възседнал Сармичката, лично ще архивира спомените ог Сталинското Възраждане

  2. И какво от това, като е част от историята ни? Да си ходи в Музея на комунизма. Няма място в центъра на София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук